Strojna oprema
13.11.2007 12:26

Deli z drugimi:

Share

Intelov napredek v zasnovi tranzistorja širi Moorov zakon


Penryn je tu!

Podjetje Intel je predstavilo šestnajst novih procesorjev, namenjenih strežnikom in zmogljivim osebnim računalnikom. Procesorji so izdelani s pomočjo povsem nove formule za izdelavo tranzistorjev, s katero se zmanjša izguba elektrike, ki ogroža razvoj novih računalniških inovacij. Novi procesorji omogočajo večje zmogljivosti računalnikov in prihranke energije, poleg tega pa ne vsebujejo več okolju neprijaznega svinca. Leta 2008 pa ne bodo vsebovali niti halogenih materialov.

Soustanovitelj Intela Gordon Moore je nove procesorje imenoval za največje dosežke na področju razvoja tranzistorjev v preteklih štiridesetih letih. Ti bodo prvi, v katerih bo uporabljena Intelova formula za izdelavo na hafniju zasnovanih tranzistorjev High-k s kovinskimi vrati (Hi-k). V novih procesorjih se bo nahajalo stotine milijonov takih tranzistorjev. Intelovi procesorji Core 2 Extreme in Xeon bodo tudi prvi, ki bodo proizvedeni s pomočjo 45-nanometrskega proizvodnega procesa podjetja, s katerim se dodatno izboljša zmogljivost in zmanjša poraba energije.

Kombinacija teh dveh dosežkov z značilnostmi novih procesorjev omogoča Intelu, da uspešno nadaljuje s proizvodnjo hitrejših in energijsko učinkovitejših procesorjev, ki so hkrati tudi bolj prijazni do okolja. Novo razvite metode omogočajo Intelu snovanje izdelkov, ki so za 25 odstotkov manjši od njihovih predhodnikov ter tako tudi bolj stroškovno učinkoviti. Intel se namerava prihodnje leto osredotočiti tudi na priložnosti za proizvodnjo novih “sistemov na čipu”, namenjenih prenosnikom in izdelkom zabavne elektronike.

“Intelektualno delo, znanje in projektiranje, ki so bili vloženi v reševanje enega največjih izzivov v panogi, so navdihujoči, zato čestitam Intelovim ekipam za ta revolucionaren dosežek,” je povedal Paul Otellini, predsednik in izvršni direktor podjetja Intel. “Zaradi tega uspeha ter svoje vodilne arhitekture v panogi bomo lahko ponudili hitrejše in bolj všečne računalnike ter omogočali daljšo življenjsko dobo baterije in boljšo energijsko učinkovitost. Naš cilj je ponuditi uporabnikom novo kategorijo računalnikov, ki bodo prinašali polno doživetje dela z internetom v vse manjših prenosnih ohišjih.”

Nove 45-nanometrske procesorje odlikuje skoraj dvakrat večja gostota tranzistorja v primerjavi s predhodnimi čipi, vgrajenimi v 65-nanometrske procesorje. To v štirijedrnih procesorjih pomeni do 820 milijonov tranzistorjev, v vsakem od njih pa se uporablja nova Intelova formula.

Novi zmogljivi procesorji za namizne računalnike
Štirijedrni procesor Intel Core 2 Extreme QX9650, prvi 45-nanometrski procesor Hi-k za namizne računalnike na svetu, prinaša več adrenalina, kot zahtevajo izkušeni igralci iger in navdušenci nad večpredstavnimi vsebinami. Izboljšave, kot sta večji predpomnilnik L2 in podpora za nova večpredstavna navodila Intel SSE4, pomagajo prinašati zmogljivosti namiznih računalnikov na “ekstremne” nove ravni.

“Eden naših ciljev je bil optimizirati računalniško igro Crysis, da bi lahko ponudili neprimerljivo kakovost in omogočili neprekosljivo doživetje igranja iger na najnovejši strojni opremi,” je povedal dr. Douglas Binks, direktor oddelka za raziskave in razvoj pri podjetju Crytek. “S pomočjo novih 45-nanometrskih Intelovih procesorjev Hi-k Core 2 Extreme lahko uporabljamo večjedrno tehnologijo, s katero obdelujemo fizikalne odnose, učinke delcev in zvoka na ločenih jedrih. Na podlagi tega ustvarja igra Crysis izjemno doživetje igranja iger.”

Družina 45-nm procesorjev za strežnike, svetovni rekordi v hitrosti
Med novostmi v Intelovi liniji procesorjev za strežnike se nahaja petnajst dvojedrnih in štirijedrnih 45-nanometrskih procesorjev Hi-k Intel Xeon. Dvanajst novih štirijedrnih čipov odlikujejo frekvence delovanja od 2 do 3,20 GHz, hitrost prednjega vodila do 1.600 MHz in velikost predpomnilnika 12 MB. Tri nove dvojedrne čipe odlikuje frekvenca delovanja do 3,40 GHz, hitrost prednjega vodila do 1.600 MHz in velikost predpomnilnika 6 MB.

45-nanometrski procesorji Hi-k Intel Xeon so skladni s strežniškimi platformami z uporabo družine nabora čipov Intel 5000. Intel bo prav tako predstavil tri rešitve za platforme, ki bodo podpirale 45-nanometrske procesorje. Med njimi:

” platformo, zasnovano na naboru čipov Intel 5400 (razvojno ime Stoakley) – optimizirano za aplikacije, ki potrebujejo veliko pasovno širino, kot je visokozmogljivo računalništvo;
” nabor čipov Intel 5100 Memory Controller Hub in krmilnik Intel ICH-9R I/O (razvojno ime Cranberry Lake). To sta stroškovno optimizirani rešitvi, ki podpirata enega ali dva procesorja ter zagotavljata manjšo porabo energije z uporabo vgrajenega pomnilnika DDR2;
” platformo, zasnovano na naboru čipov Intel 3200 (razvojno ime Garlow) – ta je izdelana posebej za strežnike vstopnega razreda, ki imajo en sam procesor.

Intelovi 45-nanometrski procesorji Hi-k Xeon so povečali tudi svojo prednost na področju zmogljivosti na vat z doseganjem 38-odstotnih1 izboljšav v primerjavi s procesorji prejšnje generacije Quad-Core Xeon 5300 Series.

Prehod s 65- na 45-nanometrsko tehnologijo ne pomeni samo to, da se je zmanjšala zasnova čipa. Procesorje odlikujejo dodatne značilnosti, kot je tudi Intel Streaming SIMD Extensions 4 (SSE4) – nabor 47 novih ukazov. Ti pospešijo obdelavo delovnih procesov, vključno s kodiranjem video zapisov za prikaz v visoki ločljivosti ter obdelavo fotografij, uporablja pa se jih tudi za pomembne HPC in poslovne aplikacije. Med dobavitelji programske opreme, ki podpira nov nabor ukazov SSE4, se nahajajo Adobe, Microsoft in Symantec.

Med dodatnimi arhitekturnimi značilnostmi, s katerimi se izboljša zmogljivost procesorja se nahajajo:
” izboljšana tehnologija Intel Virtualization – prehodi na virtualne računalnike (vhod/izhod) so s pomočjo strojne opreme izboljšani v povprečju za 25 do 75 odstotkov, za to pa niso potrebne spremembe programske opreme;
” hitro deljenje števil – s tehniko Radix 16 je hitrost deljenja v primerjavi s prejšnjimi generacijami v skoraj vseh aplikacijah skoraj podvojena. Možnost hitrejšega deljenja ukazov izboljšuje zmogljivosti računalnika;
” edinstveni mehanizem Super Shuffle – z namestitvijo razširjene 128-bitne enote za spreminjanje (shuffle) so znatno izboljšane zmogljivosti ukazov, povezanih s SSE, ki zajemajo operacije spreminjanja. Ta značilnost bo povečala zmogljivost pri ustvarjanju vsebin, obdelavi slik, pri prikazu video vsebin ter dejavnostih, povezanih z visokozmogljivim računalništvom.

Cena 45-nanometrskih procesorjev Hi-k Intel Xeon je odvisna od modela, hitrosti delovanja, značilnosti in naročene količine ter se giblje med 177 in 1.279 USD na enoto pri naročilu 1.000 enot. Cena za 45-nanometrski štirijedrni procesor Hi-k Intel Core 2 Extreme QX9650 znaša 999 USD pri naročilu 1.000 enot. Procesorji so na voljo takoj ali v roku 45 dni, odvisno od modela.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več