Grafične kartice
28.01.2010 13:24

Deli z drugimi:

Share

Intel vodilni na trgu grafičnih kartic

Več o prihodnosti grafičnega jedra Larrabee naj bi bilo znanega v naslednjem letu.
Več o prihodnosti grafičnega jedra Larrabee naj bi bilo znanega v naslednjem letu.

Pred kratkim opravljena raziskava analitskega podjetja Jon Peddie Research je pokazala, da Intel obvladuje večino trga grafičnih rešitev. To pravzaprav ne preseneča, saj vse več računalničarjev posega tako po osnovnih ploščah kot procesorjih, ki so obogateni z njegovimi grafičnimi rešitvami. Medtem ko je računalniški gigant v zadnjem četrtletju leta 2008 obvladoval »le« slabih 48 odstotkov trga grafičnih kartic, je njegov delež v enakem obdobju lani znašal kar dobrih 55 odstotkov oziroma 7 odstotnih točk več.

Računalniški gigant je največji kos tržnega deleža pridobil predvsem na račun bolj ali manj nezadovoljnih uporabnikov grafičnih rešitev konkurenčnega podjetja Nvidia. Grafični gigant je namreč v zadnjem četrtletju leta 2008 obvladoval slabih 31 odstotkov trga grafičnih rešitev, medtem ko je njegov delež v enakem obdobju lani znašal le dobrih 24 odstotkov oziroma skoraj 6 odstotnih točk manj.

Nekoliko bolje se je odrezalo podjetje AMD/ATI, saj je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z enakim obdobljem leta 2008 pridobilo slabo odstotno točko. Podjetje AMD/ATI je lani obvladovalo slabo petino trga grafičnih rešitev. Grafični gigant je nove uporabnike pridobil predvsem na področju prenosnih in žepnih računalnikov, medtem ko mu je prodaja grafičnih kartic za osebne računalnike nekoliko upadla.

Pri tem velja še omeniti, da se je skupna prodaja grafičnih kartic v lanskem letu povečala za 14 odstotnih točk. Analitsko podjetje Jon Peddie Research za letošnje leto napoveduje kar 30 odstotno rast povpraševanja po grafičnih rešitvah podjetij Intel, AMD/ATI in Nvidia.


Prijavi napako v članku