Varnost
12.03.2021 16:49

Deli z drugimi:

Share

Imou kamere – video nadzor za vsak dom

Nekatere kamere prikazujejo samo video, nekatere imajo možnost dvosmerne zvočne komunikacije, nekatere pa imajo vgrajene tudi sirene in bliskavice, saj že s tem odganjamo vsiljivce okoli hiše.

Za imenom IMOU se skriva svetovno znani proizvajalec video nadzornih sistemov Dahua Technology. Pri Dahui so se odločili, da ločijo profesionalne video nadzorne sisteme in sisteme za domačo rabo. To ne pomeni, da IMOU kamere niso profesionalne, pomeni le, da ne potrebujejo snemalnika, vsi podatki pa se lahko shranjujejo v oblaku. Za razliko od nekaterih konkurenčnih rešitev, kjer kamere in bazna postaja tvorijo en video nadzorni sistem, so IMOU kamere ločene, vendar povezane prek IMOU oblaka in tako integrirane v IMOU mobilno aplikacijo (IOS in Android) in aplikacijo za Windows. Prednost tega je, da lahko kupite samo eno kamero in tukaj zaključite. Če želite kasneje razširiti video nadzor z več kamerami, ni potrebe po menjavi snemalnika.

Mobilna aplikacija je enostavna za uporabo: funkcije, specifične za kamero, se nahajajo na spodnji polovici zaslona. Aplikacija Windows omogoča vzporeden ogled vsebin z do 16 kamerami, mobilna aplikacija pa z do štirimi kamerami.

Vse kamere so povezane preko oblaka in se uporabljajo z isto aplikacijo. Tako so izkušnje pri delu z njimi zelo podobne, bistvo različnih modelov pa je predvsem v namenu, funkcionalnosti in navsezadnje kakovosti slike.

Vse kamere so brezžično povezljive, nekatere pa so opremljene tudi z Ethernet priključkom. Po drugi strani pa imajo vse IMOU kamere tudi režo za microSD kartico za vse tiste, ki ne zaupajo oblačnim storitvam.

Zunanja ali notranja kamera?

Če je kamera namenjena zunanji uporabi, bo to navedeno v tabeli z oznako IP zaščita. Če zaščite IP ni, to pomeni, da je  kamera namenjena za uporabo v zaprtih prostorih ali vsaj tam, kjer ni pretirane vlage.

Izredno priljubljene so motorizirane kupolaste kamere, ki so sicer namenjene namestitvi na strop, dejansko pa jih lahko postavite tudi na mizo ali na polico. Tovrstne kamere je možno daljinsko obračati levo, desno, gor in dol. Preostale IMOU kamere v kupolastem ohišju so lahko nameščene na strop, nekatere tudi na steno. Vse omogočajo nočno snemanje.

Večina IMOU kamer nima vgrajenih baterij, napajajo pa se prek USB kabla ali prek 12-voltnega napajanja – ustrezni adapterji so priloženi. To pomeni, da morate pred nakupom razmisliti, ali lahko elektriko pripeljete tja, kamor želite namestiti kamero. V ponudbi pa je tudi IMOU Cell Pro kamera, ki je popolnoma brezžična, saj ima vgrajeno baterijo z možnostjo polnjenja.

Pametno zaznavanje gibanja

Vse kamere imajo režo za pomnilniško kartico. Pomnilniška kartica in oblak se uporabljata za shranjevanje videoposnetkov v trenutku, ko kamera zazna gibanje (takrat prejmete potisno obvestilo tudi na mobilni telefon in računalnik, če imate naložen program Imou). Naj vas ne skrbi, če imate doma hišne ljubljenčke, ki se zelo radi sprehajajo okoli hiše, saj kamera zazna samo gibanje oseb in avtomobilov, zato ne boste prejemali nepomembnih lažnih alarmov. Možno je vključiti tudi »geofencing« – s tem bomo kameram dali vedeti, da smo doma in ne želimo prejemati potisnih sporočil. V trenutku, ko se oddaljimo od hiše, se bodo ta aktivirala.

Večina kamer ima vgrajen mikrofon, da lahko slišite zvok okolice, nekatere pa imajo tudi zvočnik, tako da lahko uporabite dvosmerno komunikacijo z osebo na drugi strani. Kamere z zvočnikom lahko uporabimo tudi kot domofon. IMOU Looc ima poleg bliskavice tudi glasno sireno za preganjanje vlomilcev.

Cenejši modeli omogočajo hitrost snemanja video posnetkov s 15 sličicami na sekundo, kar pomeni, da video ni tekoč, močnejši modeli pa 25/30 sličic na sekundo. Bitna hitrost je približno 1 megabit/s (približno 130 kB/s) pri ločljivosti Full HD (novejši modeli uporabljajo kodek H.265, starejši pa H.264).

Vsekakor gre za priročne domače video nadzorne kamere. Na voljo so modeli, ki si jih bodo lahko privoščili tako tisti s plitvejšim žepom kot tisti, ki lahko za tovrstno opremo namenijo veliko več denarja.

Za več informacij se obrnite na pooblaščenega uvoznika elkotex.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
brezžične kamere Kamere

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več