Računalništvo, telefonija
24.03.2016 10:01

Deli z drugimi:

Share

Huawei velikopotezno na slovenski trg poslovnih IKT-rešitev

Medtem, ko številni globalni ponudniki IKT opreme ne vlagajo več v slovensko tržišče, bo slovenskim poslovnim uporabnikom že v 2 četrtletju na voljo celovit nabor Huawejevih strežniških, shrambnih in omrežnih rešitev.
Huawei velikopotezno na slovenski trg poslovnih IKT-rešitev
Huawei velikopotezno na slovenski trg poslovnih IKT-rešitev

S podpisom pogodbe o strateškem partnerstvu s podjetjem Smart Alterna na slovensko tržišče vstopa eno najbolj prodornih in hitro rastočih informacijsko-komunikacijskih podjetij Huawei. V podjetju Smart Alterna načrtujejo, da bodo do leta 2019 ob osvojitvi 15-odstotnega tržnega deleža ustvarili prek 80 milijonov evrov prihodka letno. Vzpostavili so tudi že partnersko mrežo, ki jo trenutno sestavljata vodilna sistemska integratorja Unistar in SmartIS ter podjetje Sfera, prek katere bodo že v 2 četrtletju letos ponudili širok nabor Huaweijevih poslovnih rešitev za strežniške in shrambne sisteme ter računalniška omrežja.

»Huawei je med najbolj inovativnimi informacijsko-komunikacijskimi podjetij na svetu, ki na enem mestu zagotavlja celovit nabor tehnologij in rešitev za vse tipe uporabnikov. Zato smo počaščeni, da smo na Slovenskem tržišču pridobili partnerje, ki imajo znanje in izkušnje, s katerimi bodo podprli našo rast in prepoznavnost tudi v tem delu Evrope,« je dejal Jack Wei, izvršni direktor za regijo Balkan v Huawei.

Za prodajo podjetjem ter zagotavljanje tehnične podpore in servisnih storitev je že vzpostavljena partnerska mreža. Poleg podjetja za distribucijo Smart Alterna jo tvorita vodilna sistemska integratorja Unistar in SmartIS, ki bosta prodajno pokrila osrednjo, zahodno in južno Slovenijo, medtem ko bo tržišče na severovzhodnem delu države pokrilo podjetje Sfera.

»Kombinacija Huaweijevega portfelja in odlične prodajno-servisne mreže podjetjem in javnim ustanovam zagotavlja zanesljive in sodobne rešitve. Povečanje konkurence na trgu IKT je še posebej dobrodošlo, saj se veliko organizacij nahaja pred novim investicijskim ciklom na področju informacijske in komunikacijske infrastrukture,« je povedala Zdravka Zalar, direktorica podjetja SmartIS d. o. o.

Slovenska javnost pozna Huawei kot tretjega največjega svetovnega proizvajalca pametnih telefonov, ki je v lanskem letu ustvaril 44,3-odstotno rast na tem tržišču, ob tem pa je četrti največji proizvajalec strežnikov na svetu.

Podjetje, ki je leta 2015 ustvarilo 60,8 milijarde evrov prihodka, je zadnjih letih zraslo v vodilnega ponudnika celovitega nabora informacijsko-komunikacijskih tehnologij za telekomunikacijske operaterje, podjetja in končne potrošnike. Po podatkih mednarodne patentne organizacije World Intellectual Property Organization je Huawei lani vložil 3.898 patentov, od tega je bilo 1.953 prijav na Evropski patentni urad, in zasedel prvo mesto med svetovno tehnološko elito.

Svetovna raziskovalna hiša Gartner ga po svojih meritvah uvršča v sam vrh ponudbe na številnih področjih, od naprav za majhna brezžična omrežja do podatkovnih rešitev za računalništvo v oblaku, big dato in superračunalnike.

»Naši načrti za Slovenijo so velikopotezni. Najprej bomo ponudili rešitve za poslovne uporabnike in pričakujemo, da bomo v treh do petih letih dosegli 15 do 20-odstotni tržni delež. V nadaljevanju bomo ponudili tudi nabor potrošniških izdelkov, na primer tablične in prenosne računalnike ter omrežne naprave za pametne domove,« je razložil Miran Boštic, predsednik uprave podjetja Alterna Intertrade d. d.

Podjetje Huawei je v trenutku, ko globalna IKT podjetja s svojimi predstavništvi druga za drugo zapuščajo Slovenijo, edino na tržišču s celovito ponudbo strojnih in programskih rešitev na vseh področjih poslovne informacijsko-komunikacijske infrastrukture. Po napovedih bo rast prodaje poslovnih infrastrukturnih IKT-rešitev temeljila predvsem na naraščajočih potrebah, ki jih spodbuja digitalizacija poslovanja, ter na prevzemanju tržnega deleža s cenovno ugodnimi in kakovostnimi izdelki.


Prijavi napako v članku