Računalništvo, telefonija
28.05.2012 20:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji pokopali Lionela Messija

Messi na srečo ni mrtev, ampak se v rodni Argentini pripravlja na dvoboj z Ekvadorjem.
Messi na srečo ni mrtev, ampak se v rodni Argentini pripravlja na dvoboj z Ekvadorjem.

Južnoameriška različica športnega spletnega portala Fox Sports je na družbenem omrežju Twitter objavila vest, da je umrl argentinski nogometni superzvezdnik Lionel Messi. Na njihovem uporabniškem računu se je namreč pojavilo naslednje sporočilo: »Sporočamo vam žalostno vest, da je zaradi zastoja srca umrl Lionel Messi # RipMessi«. To sporočilo je med privrženci nogometnega superzvezdnika Lionela Messija kakopak povzročilo veliko žalost in zaskrbljenost.

Na srečo je tu šlo le za potegavščino spletnih hekerjev. Ti so se namreč dokopali do uporabniškega imena in gesla profila, ki ga na družbenem omrežju Twitter uporablja južnoameriška izdaja spletnega portala Fox Sports. Večje škode pri tem ni bilo, saj so uredniki portala hitro opazili neokusno sporočilo. Ti so za pomiritev podpornikov argentinskega nogometnega superzvezdnika seveda zapisali novo sporočilo, kjer so se vsem navijačem opravičili za preplah. Ti so še zapisali, da je šlo v tem primeru za skrbno načrtovan hekerski napad.

Tu se je ponovno pokazalo, da je varnostna kultura upravljavcev portalov taka, da nič ne naredijo za varnost, dokler ni prepozno. Upravljavci spletnega portala Fox Sports bi lahko, če ne drugega, poskrbeli vsaj za izbiro varnega gesla. Tu se priporoča predvsem uporabo enostavnih fraz, ki so sestavljene iz večjega števila običajnih besed. Če za oblikovanje gesla na primer uporabimo tri običajne besede (na primer »to je zabavno«), bi običajen računalnik za razkritje takega gesla potreboval kar 393 tisoč let. Če želimo varnost gesla še dodatno izboljšati, lahko uporabimo še posebne znake ter kombinacijo velikih in malih črk (na primer »To,Je,Zabavno!«).


Prijavi napako v članku