Računalništvo, telefonija
23.10.2012 13:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google zagrozil z bojkotom francoskih strani

Spletni agregatorji, ki bodo delovali na nemškem ozemlju, bodo morali založnikom plačati »odškodnino«.
Spletni agregatorji, ki bodo delovali na nemškem ozemlju, bodo morali založnikom plačati »odškodnino«.

Francoska vlada je pred kratkim nakazala namero, da bo s spremembo zakonodaje spletnim agregatorjem naložila, da morajo zaradi koriščenja intelektualne lastnine avtorjem člankov plačati »odškodnino«. Gre za spletna mesta, kjer so povzete novice iz različnih spletnih virov, njen lastnik pa služi z oglaševanjem ob rezultatih iskanja (na primer Google News). Google je namero francoske vlade že označil za farso. Še več -računalniški gigant je celo zagrozil z bojkotom oziroma izključitvijo francoskih spletnih mest iz svojega iskalnika.

Podjetje Google je prepričano, da želi francoska vlada z omenjenim ukrepom le napolniti državno blagajno preko davkov. Spletni agregatorji za računalniškega giganta namreč niso nič drugega kot enotno spletno mesto, kjer lahko bralci hitreje in učinkoviteje najdejo vsebine, ki jih zanimajo. Google spletne agragatorje dejansko vidi kot trafiko, ki ponuja časopise in revije. Potencialni kupci si ogledajo naslove s kratkimi vsebinami in se nato sami odločijo, kaj bodo kupili. Pri tem pa lahko trafika zraven prosto oglašuje druge izdelke in storitve.

Upor podjetja Google je razumljiv tudi s finančnega vidika, saj slednji vsak mesec na spletne strani usmeri 4 milijarde klikov. Če bi moral ob tem avtorjem člankov plačati »odškodnino«, bi to ogrozilo spletni iskalnik, pa tudi finančne rezultate podjetja. Seveda je tu na mestu vprašanje, ali podjetje Google z grožnjo misli resno ali pa gre zgolj za obliko pritiska na francosko vlado. Mnogi so prepričani, da bo računalniški gigant šel do konca, saj bi mu sprememba francoske zakonodaje porušila celoten koncept uspešnega poslovnega modela.


Prijavi napako v članku