Računalništvo, telefonija
Programska oprema
Triki in nasveti
30.03.2022 08:40
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google triki za boljše in hitrejše iskanje

Se spomnite mita, da ljudje uporabljamo samo 10 % svojih možganov? Teorijo so znanstveniki ovrgli, vseeno pa nam da misliti, katerih vsakdanjih orodij ne izkoristimo v celoti.

Google je zagotovo eden najbolj prepoznavnih orodij na svetu. Kako dobro pa ga zares poznate? Uporabljate ga vsak dan, po vsej verjetnosti pa koristite le eno ali dve funkciji izmed nešteto razpoložljivih. S tem ni nič narobe, če vseeno uspete priti do želene destinacije ali iskalnega rezultata. Kaj pa, če bi lahko do rezultata prišli hitreje? Mamljivo, kajne?

Google je svetovni fenomen, ki je odgovoren za več kot 80 % svetovnih spletnih iskanj oziroma več milijard iskanj na dan. S svojo priljubljenostjo je izzval tudi nastanek glagola »poguglaj«. Je tudi najboljši mediator za reševanje sporov. Med vsako vročo razpravo s prijatelji, bodisi katera grafična kartica ali procesor je najboljši, ste se zagotovo vedno za odgovor obrnili na Google. Google vam lahko v trenutku prikaže skoraj sleherno informacijo, od vremena, prevoda in definicije besede do navodil za pot in še več.

Čeprav vsak dan uporabljate najbolj priljubljeni iskalnik, verjetno o njem še marsičesa ne veste. Zbrali smo nekaj nasvetov, s katerimi boste razširili svoj portfelj iskalnih trikov.

Google-iskanje-Napredno-iskanje-triki-nasveti-1

Izboljšajte svoja iskanja z iskalnimi operatorji

Googlov iskalni algoritem je izjemno spreten pri vračanju iskanih informacij. Vseeno pa boste pri bolj podrobnem iskanju včasih naleteli na scenarije, ko enostavno ne boste našli, kar potrebujete. Obstaja pa nekaj načinov oziroma t. i. operatorji iskanja, s katerimi si lahko izboljšate iskalne rezultate.

Za iskanje natančnih fraz uporabite narekovaje (” “). Če iščete pametni telefoni 2021, boste dobili rezultate, ki vsebujejo vse te besede, vendar ne nujno v tem vrstnem redu. Z dodajanjem narekovajev boste dobili samo rezultate, ki vključujejo vse te besede v tem vrstnem redu.

Dodajte tildo ~ (bližnjice: Shift + ` ali Alt + 126) pred besedo, da poiščete sopomenke. Priročno za iskanje določene besede in morebitne sopomenke. Na primer, če boste iskali »Samsung poceni«, vam bo Google prikazal tudi rezultate za »Samsung cenovno ugoden / nizka cena …«.

Besede, za katere ne želite, da se prikažejo med iskanjem, izključite s simbolom minus (-). Na primer, »najboljše aplikacije -android« za iskalne rezultate, ki odvzamejo povezave na strani, kjer opisujejo najboljše aplikacije za Android naprave.

Vstavite dve piki (..) med številkami za iskanje obsega. Če želite rezultate zožati na datum ali cenovni razpon, uporabite dve piki med številkama. Morda iščete računalnik v določenem cenovnem razponu, »gaming računalnik 500 € .. 1000 €«, in dobili boste rezultate, ki ustrezajo temu razponu.

Rezultate lahko omejite tudi na določeno spletno mesto. Vpišite željeno besedno zvezo in na koncu dodajte :ime spletne strani, ki jo želite vključiti v iskanje. Vključiti morate tudi domeno spletnega mesta (.com, .si …), na primer: najboljši računalniki 2021: racunalniske-novice.com.

Google-iskanje-Napredno-iskanje-triki-nasveti-2

Če iščete določeno vrsto datoteke, uporabite operatorja :vrsta datoteke. Tako se bodo prikazali samo rezultati, ki ustrezajo vaši poizvedbi. Uporabite na primer :vrsta datoteke pdf za iskanje PDF dokumentov ali doc za iskanje Word dokumentov. Primer: »mikrotransakcije: pdf« in dobili boste raziskave na to tematiko.

Google napredno iskanje

Morda nimate volje ali želje, da bi se vseh podanih iskalnih operatorjev naučili na pamet? V tem primeru lahko uporabite Google napredno iskanje. Na strani z Googlovimi rezultati kliknite ikono zobnika in izberite Napredno iskanje, da odprete novo podstran.

V Naprednem iskanju lahko vnesete ključne besede ali besedne zveze v namenska polja, namesto da bi se zanašali na posebne operatorje. Rezultate lahko še dodatno filtrirate glede na jezik, regijo, zadnjo posodobitev, domeno, lokacijo izraza, eksplicitno vsebino, vrsto datoteke in še več. Iskanje slik je mogoče sortirati tudi glede na velikost slike, razmerje stranic, barvo in vrsto slike.

Google-iskanje-Napredno-iskanje-triki-nasveti

Nastavite časovne omejitve

Iščete samo najnovejše novice o določeni temi ali poskušate najti informacije, pomembne za določen časovni okvir? Za filtriranje rezultatov uporabite Google iskalna orodja. Pod iskalno vrstico kliknite na zavihek Orodja. Med novo prikazanimi orodji izberite Kadar koli in omejite časovni okvir na želeno vrednost (preteklo uro, dan, teden, mesec …). Izberete lahko tudi časovno obdobje po meri.

Iskanje s sliko v Googlu

Google podpira »obratno« iskanje v večini brskalnikov. Ta funkcija vam omogoča nalaganje slikovne datoteke in iskanje informacij o tej fotografiji. Če ste na primer naložili sliko Narodne galerije, jo bo Google prepoznal in vam podal informacije. Deluje tudi z obrazi in vas lahko usmeri na spletna mesta, kjer je slika prikazana, identificira umetniško delo ali vam pokaže slike, ki so vizualno podobne.

Pojdite na Google Slike, povlecite in spustite sliko v iskalno vrstico. Lahko kliknete tudi na ikono kamere, da naložite sliko ali pa vnesete URL slike.

Google Opozorila

Če želite biti obveščeni vsakič, ko je določena ključna beseda objavljena na spletu, ustvarite posebno Google opozorilo. Dodajte poljubno število ključnih besed, nato pa prilagodite opozorilo tako, da določite, kako pogosto morate biti obveščeni, kateri viri, jezik in regija naj bodo vključeni, koliko rezultatov naj bo prikazanih in podobno.

Predogled vam bo pokazal, kako bo videti opozorilo z obstoječimi rezultati, ki jih je Google že indeksiral.

Google Iskanje: skrite zanimivosti

Tudi programerji se radi zabavajo in Google skriva veliko skritih zanimivosti, povezanih z iskanjem.

  • V iskalno vrstico vtipkajte »the answer to life the universe and everything« in Google vam bo podal odgovor na večno vprašanje. Odgovor vas bo presenetil.
  • Vtipkajte »Askew« in zaslon se bo malenkost nagnil.
  • Uporabite »Blink HTML«. Obe besedi bosta utripali na iskalnih rezultatih.
  • Z iskalno frazo »Do a barrel roll« bo vaš zaslon naredil 360° obrat.
  • Če boste vtipkali »Wordle«, bo Google posnemal trenutni svetovni igralni hit in svoj logotip spremenil v besedno animacijo.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik Google

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več