Računalništvo, telefonija
18.06.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Google se mora soočiti s tožbo za 13,6 milijarde funtov

Sodišče v Združenem kraljestvu  je odločilo, da se mora Google soočiti s tožbo v vrednosti 13,6 milijarde funtov, ker naj bi imel preveliko moč na trgu spletnega oglaševanja.

Tožba, ki jo je vložila skupina Ad Tech Collective Action LLP trdi, da je spletni velikan ravnal protikonkurenčno, zaradi česar so bili ob zaslužek spletni založniki v Združenem kraljestvu.

Googlova matična družba Alphabet je v svojih prizadevanjih, da bi tožbo umaknila, zadevo označila za “nedosledno”. Vendar je pritožbeno sodišče za konkurenco v Londonu odločilo, da gre primer lahko na sodišče.

»Ta odločitev ima velik pomen za žrtve Googlovega protikonkurenčnega ravnanja na področju oglaševalskih tehnologij,« je dejal nekdanji direktor urada Ofcom Claudio Pollack, zdaj partner v podjetju Ad Tech Collective Action. »Google bo zdaj moral za svoje ravnanje odgovarjati v polnem sodnem postopku.« Vendar je Googlov pravni direktor Oliver Bethell tožbo označil za »špekulativno in oportunistično«. »Odločno in na podlagi dejstev ji bomo nasprotovali,« je dodal v izjavi.

Zadeve se nanašajo na oglaševalsko tehnologijo, običajno skrajšano na adtech, ki odloča o tem, katere spletne oglase ljudje vidijo in koliko založnike stanejo.

Gostovanje takšnih oglasov je velik vir prihodkov za številna spletna mesta. Ad Tech Collective Action pravi, da je proračun za digitalno oglaševanje leta 2021 dosegel 490 milijard dolarjev. To je tudi izjemno dragocena panoga za Google, saj močno prevladuje pri spletnem iskanju.

Bistvo zahtevka je trditev, da Google zlorablja to prevlado in zmanjšuje prihodke drugih spletnih strani. Družba Ad Tech Collective Action trdi, da Google izvaja t. i. »samopreferenciranje«, tako da svoje izdelke in storitve promovira bolj poudarjeno kot izdelke in storitve svojih tekmecev.

Pravi, da to pomeni, da založniki na koncu dobijo manj denarja za oglase, ki jih gostijo, poleg tega pa morajo Googlu plačevati zelo visoke pristojbine.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več