Računalništvo, telefonija
04.06.2018 09:10

Deli z drugimi:

Share

Google prekinil sodelovanje s Pentagonom na področju razvoja pametnega orožja

Google bo z ameriškim ministrstvom za obrambo sodeloval le še do konca leta 2019.
Google bo z ameriškim ministrstvom za obrambo sodeloval le še do konca leta 2019.

Umetna inteligenca nam bo v navezi z ostalo napredno tehnologijo brez dvoma kmalu korenito spremenila življenje, ki ga poznamo danes. Po podatkih raziskav bi bila lahko namreč pred avtomatizacijo v veliki nevarnosti skorajda polovica delovnih mest. Poleg tega se bo umetna inteligenca zagotovo ukoreninila še na področju vojskovanja, saj ta vojakom na bojnem območju prinaša številne prednosti.

Da je umetna inteligenca zelo zanimiva za vojsko kaže tudi kontroverzni projekt Maven, v okviru katerega je podjetje Google odgovorno za razvoj umetne inteligence za ameriško ministrstvo za obrambo. Ta se nato uporablja za razvoj tehnologij, ki so primarno namenjene vojskovanju in s tem posledično ubijanju. Zato ne preseneča, da so se zaposleni podjetja Google uprli sodelovanju v tem projektu, nekateri inženirji pa so zaradi tega dali celo odpoved. To pomeni, da je računalniški gigant zaradi sodelovanja z ameriško vojsko izgubil večje število strokovnjakov na področju umetne inteligence, kar se že pozna tudi na področju izdelave pametnih naprav.

Ker je več kot 4.000 zaposlenih podpisalo peticijo, s katero zahtevajo, da se računalniški gigant odpove sodelovanju pri razvoju pametnega orožja za ubijanje, podjetju Google ni preostalo drugega, kot da uradno prekine sodelovanje s Pentagonom. Računalniški gigant bo sicer z ameriškim ministrstvom za obrambo sodelovalo do konca naslednjega leta z namenom, da izpolni svoje obveznosti iz pogodbe, pogodbe pa v nobenem primeru ne bo podaljšal. Poleg tega ta pogodba za podjetje Google ni bila dobičkonosna, saj je ta letno zaslužilo »le« preračunanih 7,7 milijonov evrov in to na način, ki je za marsikoga zelo sporen.


Prijavi napako v članku