Programska oprema
17.03.2021 13:16
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google ob 5 milijard zaradi kršenja zasebnosti uporabnikov?

Google se bo moral zaradi kršitve zasebnosti uporabnikov zagovarjati pred sodiščem.
Google se bo moral zaradi kršitve zasebnosti uporabnikov zagovarjati pred sodiščem.

Spletni brskalnik pri deskanju po svetovnem spletu pridno beleži celotno zgodovino brskanja. Ob privzetih nastavitvah celo shranjuje različne datoteke (piškotke, povezave in podobno). Zgodovino brskanja lahko sicer počistimo v nastavitvah brskalnika, a je postopek dolgotrajen. Poleg tega lahko zaradi hitenja enostavno pozabimo na brisanje in tako za seboj puščamo sledi. Prav s tega razloga se vse več naprednih uporabnikov spletnih brskalnikov poslužuje tako imenovanega nevidnega načina delovanja, ki je v okviru priljubljenega spletnega brskalnika Google Chrome poznan kot »Incognito mode«.

Na žalost pa je nedavna raziskava varnostnih strokovnjakov pokazala, da je podjetje Google tudi pri uporabi spletnega brskalnika Chrome v načinu »Incognito mode« beležil osebne podatkov uporabnikov. Pri podjetju Google se z omenjeno raziskavo seveda ne strinjajo. V izjavi za javnost so namreč zapisali, da način »Incognito mode« deluje le lokalno, medtem ko so aktivnosti uporabnika na strežnikih še vedno beležene.

Ker Google svoje zmote noče priznati, so v Združenih državah Amerike zoper njega sprožili skupinsko tožbo. Če bodo tožniki uspeli dokazati, da je računalniški gigant kršil njihove pravice, se mu ne ne obeta nič dobrega. Ti namreč od Googla zahtevajo odškodnino v višini 4,2 milijarde evrov. Sojenje zoper Google se bo pričelo kmalu, razen v primeru, da se Google pogodi.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik Google

Prijavi napako v članku