Računalništvo, telefonija
11.12.2014 06:20
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google napovedal konec dostopnim geslom

Dostopna gesla so stvar preteklosti.
Dostopna gesla so stvar preteklosti.

Dostopna gesla so še vedno eden od najpogosteje uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do bančnih in drugih finančnih storitev, čeprav so nam hekerji dali že jasno vedeti, da nam ta ne nudijo več zadostne zaščite, niti v primeru, če so dovolj dolga in kompleksna. Ker odtujitve gesel ni mogoče preprečiti niti z uporabo naprednih varnostnih mehanizmov, kot so požarni zidovi, protivirusne rešitve in podobno, so pri podjetju Google prepričani, da niso več primerna za identifikacijo in dostop do shranjenih podatkov in spletnih storitev. Zato ne preseneča, da so pripravili prvo različico odprtokodnega standarda, ki naj bi za vedno odpravil potrebo po uporabi klasičnih gesel, kakršna poznamo danes.

Odprtokodni standard Google FIDO (Fast Identification Online) dejansko omogoča, da avtentikacijske mehanizme mobilne ali druge naprave (na primer bralnika prstni odtisov) uporabimo kot sredstvo za preverjanje identitete. To pomeni, da dostopnih gesel kmalu ne bomo potrebovali več, saj je zanimanje za tovrstni način prijave tako med proizvajalci mobilnih naprav kot med programskimi hišami in ponudniki spletnih storitev izjemno visoko. Trenutno naj bi namreč tovrstni način prijave preizkušalo kar 15 vodilnih proizvajalcev programske opreme, poleg tega pa so jo podprli tudi večji proizvajalci mobilnih naprav (Samsung, Qualcomm in Blackberry), ponudniki spletnih storitev (Google, Microsoft in Netflix) in celo številne finančne inštitucije (Bank of America, PayPal in Visa).

Več informacij o nadvse zanimivem odprtokodnem standardu FIDO (Fast Identification Online) je na voljo na spletni povezavi bit.ly/Fido-Aliance. Pri podjetju Google so prepričani, da bi lahko novost množično zaživela že v drugi polovici prihodnjega leta.


Prijavi napako v članku