Računalništvo, telefonija
30.11.2023 16:44
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google namerno “nagaja” uporabnikom rešitev za blokiranje oglasov

Google je priznal, da je poskušal svoje uporabnike odvrniti od uporabe različnih pripomočkov in orodji za blokiranje oglasov. Na priljubljenem svetovnem forumu Reddit so se pojavile špekulacije, da Google vsem, ki uporabljajo rešitve za blokiranje oglasov na YouTubu, ta “blokira” ogled videoposnetka za 5 sekund. Prav tako so začele krožiti govorice, da spletni gigant namerno cilja na uporabnike Firefoxa, Edga in Safarija.

Google je za Evening Standard potrdil, da sicer poskuša uporabnikom zaviralcev oglasov ponuditi “neoptimalno” izkušnjo, a njegovo zaznavanje zaviralcev oglasov (adblockerjev) “ne cilja na noben določen brskalnik”.

Posodobitev z imenom Manifest V3 bo verjetno znatno omejila zmožnost vtičnikov tretjih oseb za blokiranje oglasov, vključno z rešitvijo uBlock Origin, ki je le eden izmed najbolj priljubljenih vtičnikov za blokiranje oglasov. Google je potezo utemeljil z besedami, da so “oglasi vitalna rešilna bilka”. Njihovi ustvarjalci pa jim “pomagajo voditi in razvijati podjetje”.

Pri podjetju so dodali še, da “uporaba zaviralcev oglasov (adblockerjev) krši YouTubove pogoje storitve. Uporabnike že nekaj časa pozivamo, naj dovolijo oglase na YouTubu ali preizkusijo YouTube Premium za izkušnjo brez oglasov.”

Video oglaševanje na YouTubu predstavlja velik del celotnega Googlovega poslovnega modela. Leta 2022 je k prihodkom podjetja prispevalo več kot 26 milijard evrov, kar je približno 10 odstotkov celotnega prihodka.

Po poročanju Wireda se je število odstranitev priljubljenega orodja za blokiranje oglasov AdGuard oktobra približno podvojilo, medtem ko se je število odstranitev münchenskega Ghosteryja oktobra povečalo za kar tri do petkrat.

Če želite izkušnjo popolnoma brez oglasov, je na voljo YouTube Premium, ki uporabnikom omogoča, da v celoti preskočijo ogled oglasov, sporočajo pri Googlu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več