Telefoni
10.12.2009 10:12
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Goggles – iskanje informacij s pomočjo fotografij iz mobilnega telefona

Google Goggles navdušuje!
Google Goggles navdušuje!

V kolikor programerji želijo, da bo iskanje podatkov na področju mobilne telefonije učinkovito, morajo biti njihove rešitve pripravljene na način, da se občutno razlikujejo od tistih rešitev, ki so primarno namenjene spletnim iskalnikom običajnih računalniških sistemov. To so s pripravo iskalnika Goggles dokazali tudi programerji podjetja Google, saj tu iskanje podatkov ne poteka na podlagi ključnih besed, ampak na fotografijah predmetov, ljudi ali celo pokrajin.

Spletni iskalnik Google Goggles deluje na način, da fotografijo, zajeto z mobilnim telefonom Android, pošlje preko spleta v obdelavo Googlovim superračunalnikom. Ti fotografijo procesirajo s pomočjo naprednih algoritmov in rezultat obdelave posredujejo uporabniku v obliki povezave na spletno stran z relevantnimi podatki. V kolikor gre na primer za umetniško sliko, nam bo spletni iskalnik Google Goggles posredoval informacije o njenem avtorju in naslovu, v primeru naslovnice knjige pa bomo deležni kratkega povzetka literarnega dela, ki je na voljo v okviru priznane spletne prodajalne knjig.

Spletni iskalnik Google Goggles je za enkrat na voljo le za pametne mobilne telefone, ki temeljijo na osnovi odprtokodne platforme Android različice 1.6 in 2.0. Programsko opremo Google Goggles pa lahko prenesemo iz spletnega portala Android Market.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku