Programska in razvojna orodja
17.11.2016 09:36
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Earth VR – svet še nikoli ni bil tako resničen in blizu vas

Google Earth VR - svet še nikoli ni bil tako resničen in blizu vas
Google Earth VR - svet še nikoli ni bil tako resničen in blizu vas

Virtualna realnost se počasi širi v vse sfere tehnologije, kar nam odpira nove potenciale za prihodnost. Zmožnost ustvariti virtualni svet in nato uporabnikom dovoliti, da ga raziskujejo in manipulirajo z njim na način, ki je do tega trenutka bil nepredstavljiv, pomeni veliko vrednost za izobraževanje, razvoj, medicino in seveda “gaming”. Dejstvo, da VR ostaja ena najbolj “vročih” tem na področju tehnologije danes, zato ne sme čuditi.

Ko govorimo o raziskovanju sveta, nobena aplikacija ni zapopadla bolj holističnega pristopa kot Google Earth, ki ponuja najlažji način, za vsakega, ki ima internetno povezavo, da se sprehaja po Zemlji in si tako iz svojega naslonjača ogleda praktično vse konce in kraje, ki so dostopni Googlovim virom. Google Earth VR je potemtakem dokaj pričakovana poteza, saj lahko vidimo logično povezavo med obema tehnologijama.

Google Earth VR prihaja le leto po 10. obletnici Google Earth-a. Aplikacija je začela kot inovacija in mogoče celo kot nek preizkus znanja Googlovih inženirjev, vendar je kar hitro uspela prepričati uporabnike, ki sedaj na dnevni ravni uporabljajo Google Earth za takšne in drugačne namene – za iskanje skrivnih vojaških baz, ali pa zgolj za iskanje poti do nekega kraja. Google Earth je pomagal pri iskanju izgubljenih civilizacij, prav tako pa mu je hvaležna policija, saj ni malo primerov, ko policija uporablja Google Earth v svojih preiskavah. Če torej pomislimo logično, je Google Earth aplikacija postala izjemno močna, saj nam omogoča vizualizacijo paneta, s prihodom VR-ja pa se uporabniška izkušnja še poglobi – torej Google Earth VR je povsem logičen korak v evoluciji razvoja aplikacije.

Za zdaj je Google Earth VR možno uporabljati preko HTC Vive, uporabnik pa lahko raziskuje cel svet, torej popolnoma enak princip kot pri Google Earth-u, kjer imamo na voljo 2D verzijo aplikacije. Google Earth VR lahko brezplačno preizkusimo preko Steam-a. Kljub temu, da v trenutni fazi razvoja aplikacija še potrebuje HTC Vive, ustvarjalci načrtujejo, da naj bi aplikacija podpirala tudi druge VR platforme do naslednjega leta. Sistemske zahteve, ki jih moramo izpolniti so podobne tistim tipičnim VR zahtevam: Windows 7 ali novejši, vsaj Intel Core i5-6500 procesor, 8GB RAM-a in vsaj Nvidia GeForce GTX 970 ali AMD Radeon R9 Fury.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku