Telefoni
09.06.2013 09:41
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fairphone: Prvi družbeno odgovoren pametni mobilnik

Organizacija Fairphone bo v prodajo ponudila prvi družbeno odgovoren pametni mobilni telefon, ki bo »prijazen« tako do proizvajalcev posamičnih komponent kot do končnih kupcev. Novost bo zaradi dovolj zmogljive strojne opreme in všečne oblike kot nalašč tudi za nekoliko zahtevnejše uporabnike.
Mobilnik Fairphone je prijazen tako do proizvajalcev posamičnih komponent kot do končnih kupcev!
Mobilnik Fairphone je prijazen tako do proizvajalcev posamičnih komponent kot do končnih kupcev!

Medtem ko je kitajski trg preplavljen z izjemno zmogljivimi in cenovno ugodnimi pametnimi mobilnimi telefoni, moramo pri nas zanje odšteti pravo malo bogastvo. Ker vodilni proizvajalci mobilnikov za nameček izkoriščajo poceni delovno silo iz daljnega vzhoda in na ta račun kujejo bajne dobičke, je nizozemska neprofitna organizacija Fairphone sprejela odločitev, da v prodajo ponudi prvi družbeno odgovoren pametni mobilni telefon, ki bo »prijazen« tako do proizvajalcev posamičnih komponent kot do končnih kupcev.

Nizozemska neprofitna organizacija Fairphone bo namreč izdelovalcem posamičnih komponent mobilnika zagotovila pravično plačo, ki jim bo omogočila dostojno življenje. Surovine za kovinske sestavne dele bodo prispele iz Konga, saj država zaradi večletne vojne potrebuje gospodarsko rast. Organizacija Fairphone bo za nameček še od vsakega prodanega pametnega mobilnega telefona namenila tri evre okoljevarstveni organizaciji Closing the Loop, katere glavna dejavnost je reciklaža odsluženih mobilnih telefonov.

Pametni mobilni telefon Fairphone je za nameček prijazen tudi do potrošnikov, saj je zanj potrebo odšteti le 325 evrov. Za ta denar bomo namreč dobili napravo opremljeno s 4-jedrnim procesorjem frekvence 1,2 gigaherca, gigabajtom sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikov s 16 gigabajti prostora. Za izris slik je na voljo zaslon s 4,3-palčno diagonalo ločljivosti 960 x 540 slikovnih točk, za zajem nepozabnih trenutkov in opravljanje videokonferenc pa sta na voljo digitalni fotoaparat ločljivosti osem milijonov točk in spletna kamera ločljivosti 1,3 milijona slikovnih točk.

Pametni mobilni telefon meri 123 x 64 x 10 milimetrov in tehta 165 gramov, za napajanje pa skrbi odstranljiva baterija kapacitete 2.000 miliamper ur. Na vgrajenem pomnilniku je pričakovano nameščen operacijski sistem Android 4.2. Zaradi varčevanja in okoljske ozaveščenosti v osnovnem paketu ni polnilca, saj je združljiv z vsemi novejšimi polnilci in kabli. Organizacija Fairphone naročila evropskih uporabnikov storitev mobilne telefonije sprejema na spletni strani http://goo.gl/9BB1S.


Prijavi napako v članku