Facebook
08.03.2012 09:16

Deli z drugimi:

Share

Facebookanje med vožnjo nevarnejše od mehkih drog

Če med vožnjo pišete in prebirate SMS sporočila, je verjetnost nesreče kar 24-krat večja!
Če med vožnjo pišete in prebirate SMS sporočila, je verjetnost nesreče kar 24-krat večja!

Vsi se bolj ali manj zavedamo, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, v kolikor ne gre za prostoročno telefoniranje, zelo nevarno početje. Žal je tudi nekaj takih, ki se na to požvižga. S pojavom mobilne aplikacije Facebook za pametne mobilne telefone, vse več mladih kar med vožnjo pregleduje in posodablja njihove statuse in to kljub temu, da se taka dejanja pogosto končajo zelo tragično (invalidnost ali smrt).

Organizacija Institute of Advanced Motorists je z obsežno raziskavo pred kratkim ponovno dokazala, da prebiranje in pisanje elektronskih sporočil ter uporaba družbenih omrežij za volanom predstavlja za udeležence v premetu večjo nevarnost od alkohola in celo mehkih drog. Raziskava omenjenega področja je pokazala, da se reakcije voznikov na dogajanje v prometu, ki med vožnjo pišejo in prebirajo kratka sporočila SMS oziroma uporabljajo družbenega omrežja, zmanjša v povprečju za kar 37,5-odstotkov. To je precej več od tistih oseb, ki so pod vplivom alkohola (zgornja dovoljena meja alkohola v krvi) ali mehkih drog (na primer »trave«), saj so njihove odzivnosti v povprečju zmanjšane za 12,5-odstotkov oziroma 21-odstotkov.

Najhuje pri vsem je, da v povprečju kar 8-odstotkov britanskih voznikov odkrito priznava, da med vožnjo uporablja pametni mobilnik. Največji odstotek neodgovornih voznikov je med mladimi v starostni skupini od 17 do 24 let. Ti med vožnjo več časa gledajo v telefon kot na cesto. Zaradi tega spregledajo številne potencialne nevarnosti in dogajanje v prometu. Njihov reakcijski čas na nevarnosti je zaradi tega porazno slab. Niste prepričani? Potem si nemudoma poglejte desetminutni dokumentarni filmski posnetek, ki ga je pred časom pripravil ponudnik mobilnih storitev AT&T. Posnetek, ki je na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/DIxPd, ki prikazuje ključne nevarnosti prebiranja in pisanja kratkih sporočil SMS med vožnjo. Upajmo, da se boste iz tega kaj naučil!


Prijavi napako v članku