Računalništvo, telefonija
14.12.2009 11:35
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija z novo politiko registracije spletnih domen

Evropska komisarka Viviane Reding se zavzema za registracijo vrhnjih domen ».eu« z znaki vseh uradnih jezikov članic Evropske unije.
Evropska komisarka Viviane Reding se zavzema za registracijo vrhnjih domen ».eu« z znaki vseh uradnih jezikov članic Evropske unije.

Trenutno za registracijo spletnih domen lahko v evropskem prostoru uporabljamo le črke angleške abecede, številke in nekaj ostalih dovoljenih znakov. Kmalu pa naj bi temu ne bilo več tako, saj je Evropska komisija naznanila, da naj bi bilo mogoče v kratkem vrhnje domene ».eu« registrirati z znaki vseh uradnih jezikov članic Evropske unije. Na ta način bo mogoče registrirati tudi domene s slovenskimi, bolgarskimi, grškimi, finskimi in drugimi nabori znakov, kar je po eni strani pravično, saj bi morala vsaka kultura imeti možnost registracije domene v svojem lastnem jeziku s svojimi znaki.

Pri tem velja omeniti, da odločitev Evropske komisije povsem sovpada z namero organizacije Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN), ki je konec oktobra naznanila, da bo letos že mogoče vložiti vlogo za registracijo domen tudi v drugih jezikih z drugačnim naborom znakov.

Organizacija ICANN predvideva, da bi lahko prve tovrstne domene v praksi zaživele že v prvi polovici naslednjega leta. Za samodejni prevod omenjenih spletnih naslovov v druge svetovne jezike pa bo poskrbljeno z namenskimi napravami, ki jih ICANN preizkuša že dobri dve leti.


Prijavi napako v članku