Računalništvo, telefonija
07.07.2017 11:50
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk obljublja največjo litij-ionsko baterijo na svetu

Elon Musk obljublja največjo litij-ionsko baterijo na svetu
Elon Musk obljublja največjo litij-ionsko baterijo na svetu

Avstralija se že nekaj časa ukvarja z energijsko krizo in Elon Musk jim je obljubil, da bo to krizo rešil. Sedaj je zelo resno pristopil k reševanju, vendar je do srečnega konca te zgodbe še kar nekaj dela. Muskovo podjetje električnih vozil Tesla, se je povezalo s francoskim podjetjem, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, hkrati pa so sklenili dogovor z avstralsko vlado. Glavna ideja tega dogovora je zgraditi in namestiti največjo litij-ionsko baterijo na svetu. O kakšnih dimenzij je govora še ni podatka, vendar gre zagotovo za do zdaj še ne videne številke.

Musk je na novinarski konferenci v mestu Adelaide povedal, da bo ta ogromna baterija povezana z vetrno farmo v Južni Avstraliji, baterija pa bo tri-krat močnejša od naslednje največje na svetu. Musk je povedal: »Če je Južna Avstralija pripravljena tvegati, potem smo tudi mi«. Po vseh napovedih bo to najmočnejši baterijski sistem na svetu in to bi naj zadostovalo za reševanje energetske krize v Avstraliji. Načrt je vsekakor visokoleteč, vendar to ne pomeni, da ga ni mogoče izpeljati. Elon Musk je znan po svojih naprednih idejah in številni strokovnjaki se strinjajo, da če lahko komu uspe, potem lahko uspe Musku. Samo spomnimo se na idejo o podzemnih voznih parkih sredi New Yorka.

Naznanilo glede rekordne litij-ionske baterije je prišlo po tem, ko je milijarder Mike Cannon-Brookes Musku postavil izziv v marcu, ko je vprašal, če Tesla misli resno z reševanjem izpadov elektrike v Južni Avstraliji? Musk je kot lahko vidimo stvari vzel smrtno resno in sedaj intenzivno dela na uresničitvi svoje ideje.

»Tesla bo sistem nastavil in zagnal 100 dni od podpisa pogodbe. Je to dovolj resno za tebe?«, je Musk napisal na svojem Twitter računu. Sredstva za tak projekt zagotovo obstajajo, vedno pa je problem sama izvedba. V primeru litij-ionske baterij v Avstraliji bi naj po Muskovem mnenju vse potekalo tekoče in brez zapletov. 100 dni, kolikor je Musk postavil okvir za izvedbo zadnje faze projekta, mogoče ne bo lahko doseči, vendar bo Musk v času zadnje faze vse svoje moči vložil v ta projekt.

1.7 milijona prebivalcev Južne Avstralije redno doživlja izpade elektrike in prebivalci imajo ravno zaradi tega velike težave. Septembra lansko leto je večina države ostala brez energije, po tem ko je velika nevihta poškodovala eno ključnih linij za prenos energije. Drugi primer velikega izpada beležijo februarja letos, ko je vročinski val zahteval enormno količino rabe električne energije, sistem pa enostavno ni prenesel takšne količine.

Jay Weatherill, premier Južne Avstralije, pravi, da bi Muskov baterijski sistem prinesel predvsem stabilizacijo v že obstoječi energijski sistem. Tega si najbolj seveda želijo prebivalci, med katerimi so tudi takšni, ki resno razmišljajo o selitvi iz tega razloga.

Sredstva za izgradnjo največje litij-ionske baterije na svetu bodo prišla s strani vlade Južne Avstralije – projekt je vreden 550 milijonov avstralskih dolarjev (preračunanih 365 milijonov evrov). Poleg tega, da bo sistem zagotovil večjo stabilnost energetskega sistema v državi, bo poskrbel za bolj čisto energijo, hkrati pa tudi za bolj cenovno dostopno. Muskov sistem bo povezan z prej omenjenim francoskim podjetjem, ki je specializirano za večje in okolju prijazne energetske projekte.

Musk zaključuje in pravi: »Enostavno nam mora uspeti, zadevo moramo rešiti in zagotoviti, da bo delovala pravilno. Poleg tega pa želimo vse skupaj zaključiti v manj kot 100 dneh«. Glede na Teslin uspeh in glede nato kako uspešno Musk pelje projekt Space X, lahko kar hitro pričakujemo dodatne podrobnosti glede največje litij-ionske baterije na svetu.


Prijavi napako v članku