Življenjski slog
18.11.2023 09:00

Deli z drugimi:

Share

Drugi rok za prijave programov usposabljanj s področja digitalnih kompetenc za otroke in mlade

Po odličnem odzivu otrok in mladih na prvi krog usposabljanj za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev so na Ministrstvu za digitalno preobrazbo odprli prijave na drugi rok javnega razpisa za sofinanciranje usposabljanj za leto 2024. Prijave zbirajo do 30. novembra 2023 do 12. ure.

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so 26. maja 2023 objavili prvi Javni razpis za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev (razpis), junija pa so izvedli dva informativna dneva s podrobnejšo predstavitvijo razpisa potencialnim izvajalcem. 21 izvajalcev je z usposabljanji pričelo v začetku jeseni in odziv otrok in mladih je presegel njihova pričakovanja, saj so se mesta na delavnicah izjemno hitro zapolnila, izvajalci pa s terena poročajo o izjemni pripravljenosti otrok in mladih za pridobivanje novih digitalnih znanj. 

6. oktobra 2023 so objavili drugi rok za prijave programov usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev za leto 2024, ki bo odprt do 30. novembra 2023. Za potencialne prijavitelje so tudi v tem krogu organizirali dva informativna dneva, in sicer 9. in 18. oktobra, kjer so predstavniki ministrstva predstavili razpis ter odgovarjali na vprašanja udeležencev.

Namen razpisa je povečanje digitalne vključenosti otrok in mladih z vključenostjo v programe neformalnega usposabljanja za spodbujanje zanimanja za digitalne tehnologije, njihovo razumevanje ter odgovorno in varno uporabo ter pridobivanje digitalnih kompetenc do šeste ravni po okviru digitalnih kompetenc za državljane (DigComp 2.21). 

Prijave na razpis sprejemajo v elektronski ali v fizični obliki. Kot pravočasne bodo upoštevane vloge, ki bodo v določenem roku ne glede na način dostave, prispele v glavno pisarno ministrstva ali na elektronski naslov jrmladi.mdp@gov.si.

Programi usposabljanj

Programi iz drugega roka usposabljanj, ki se bodo izvajali od marca do novembra 2024, so razdeljeni v tri sklope: 

Sklop A: IKT vsebine za dekleta in ženske

Namen aktivnosti v okviru tega sklopa je ustvariti ustrezno podporno in vključujoče okolje, ki spodbuja raziskovanje ter stremi k ustvarjanju vključujoče in enakopravne družbe ter večje odločanje deklet in žensk za študijsko oziroma karierno pot na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT).

Sklop B: Napredne digitalne tehnologije 

Namen sklopa B je otrokom in mladim zagotoviti priložnosti za spoznavanje in učenje o naprednih digitalnih tehnologijah, kot so umetna inteligenca, tehnologija veriženja blokov, podatkovna analitika in velepodatki, internet stvari, obogatena resničnost, navidezna resničnost, 3D tiskanje, kvantno računalništvo, računalništvo na robu, robotika in avtomatizacija, biometrija, računalništvo v oblaku, avtonomna vozila, tehnologija 5G. Prek aktivnosti tega sklopa bodo udeleženci razvijali spretnosti in znanja ter spoznavali, raziskovali razvoj in spoznavali zanimive poklice prihodnosti, ki se razvijajo na področju IKT.

Sklop C: Dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih 

Namen aktivnosti sklopa C je podpora najrazličnejšim dejavnostim za otroke in mlade, ki so zanimive, vključujoče, vsebinsko ustrezne ter omogočajo praktično učenje in s tem razvoj njihovih digitalnih kompetenc. Pri projektih v okviru sklopa C je ključno, da so aktivnosti vezane na dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih, promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev, digitalno preobrazbo ter digitalne tehnologije in storitve.

Vsako usposabljanje bo trajalo 22 pedagoških ur, sestavljena pa so lahko iz različnih vsebinskih elementov. Bistven element usposabljanj je preplet teorije in prakse. Programi usposabljanj, ki se bodo izvajali med marcem in novembrom prihodnje leto, so namenjeni otrokom in mladim, starim med šest in 29 let.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalna preobrazba


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več