Računalništvo, telefonija
06.07.2018 15:43

Deli z drugimi:

Share

Do profesionalnih rezultatov z AI

honor 10
honor 10

Umetnost fotografije je zajeti svetlobo, ki ustvari čudovite slike. Luči zunanjega okolja se na nekontroliran način dotaknejo objektiva fotoaparata. Vendar pa lahko umetnik s pravilnim poznavanjem leč, filtra, medija (filma ali senzorja) in razsvetljave ter dodajanjem najbolj primernih filtrov prikrije in zajame presenetljive slike. Fotografi so pogosto specializirani za fotografiranje portretov, izdelkov, krajin, arhitekture, mode in številnih drugih stvari. To pa zato, ker jim učenje vzame več let, lahko tudi celo življenje. Danes pa amaterjem pri nastajanju čudovitih fotografij lahko pomaga umetna inteligenca (AI).

Semantična slika segmentacije za razumevanje scene

Semantična slika segmentacije je tehnika, katere cilj je vedeti, del česa je vsak piksel slike (cesta, ljudje, drevesa …). S pomočjo mobilne kamere AI danes večina segmentov pokriva dva primera uporabe. Prva je Bokeh (zamegljeno ozadje), kjer osebe ločimo od ozadja, druga pa je prepoznavanje za kakšno vrsto prizora gre (narava, cvetlice, hrana…) HONOR fotoaprat pa presega vse to in uporablja semantično sliko segmentacije, s katero želi ustvariti hierarhijo informacij, ki jo je mogoče uporabiti kot vpliv na precej boljše nastavitve fotoaparata in to v realnem času deluje s pomočjo aparatove NPU.

Predstavljajte si, da bi pri skupinskem selfiju pred čudovito pokrajino želeli fokusirati oboje. Če je ozadje manj zanimivo, bo Bokeh (zabrisano ozadje) sliko izboljšal. A če ne poznamo konteksta fotografije, ne moremo ustvariti splošnega pravila za fotografiranje selfijev.

Če uporabite Bokeh, mora kamera poskrbeti, da bo fokusirana celotna skupina, tudi, če nekdo stoji bolj v ozadju.

Ko želite prikazati lepoto vašega obraza

Naslednji primer je, kako Honorjeva kamera uporabi AI za osvetlitev obraza v vseh svetlobnih pogojih.

Če delate selfie pred sončnim zahodom, se lahko AI prejšnje generacije preprosto preklopi v način »Sončni zahod”. To sicer zagotovi dobro nastavitev barv, ki poudarijo sončni zahod, človeški obraz pa postane neizrazit. Če fotoaparat preklopi v Selfie način pa bo neizrazit sončni zahod. Z uporabo semantične segmentacije slike pa AI ve, da ima na fotografiji dva predmeta in vsakega obravnava drugače in tako naredi najboljšo možno fotografijo.

Honorjeva kamera lahko oceni tudi natančno 3D konturo obraza osebe in prepoznava ključna področja, kot so nos, ličnice in druge pomembne lastnosti obraza, ki najbolj prispevajo k zazanavanju osebe. Na ta način lahko kamera zagotovi, da robovi obraza ostanejo ostri, hkrati pa ohranjajo podrobnosti na drugih področjih, s čimer ohranijo naravne lepote kože. To je velik napredek iz prejšnje različice delanja selfijev, ki je bila manj inteligentna in preveč nagnjena k preveliki zameglitvi, posledično pa so fotografije izpadle nenaravno.

Morda je eden od najpomembnejših dosežkov v mobilni portretni fotografiji uporaba portretne osvetlitve, ki simulira z več viri svetlobe in reflektorji, kot jih najdemo v foto studiju. To deluje tako, da ima AI pogled na 2D fotografijo in si ustvari približno natančno podobo 3D slike. Brez 3D-kamere so nekateri raziskovalci opisali to potezo kot izredno težko, toda NPU, ki ga ima HONOR 10, to naredi možno in učinkovito.

Honorjeve inovacije v AI fotografiji

Nekaj ​​proizvajalcev kot sta Honor ali Google, uporabljajo tehnologijo, kot je segmentacija slike, napravah, ki jih proizvajajo Vendar pa je segmentacija slik samo osnova, na podlagi katere inovirajo Honorjevi telefoni. Sposobnost prepoznavanja različnih lastnosti slike je ena stvar, Honorjevi inženirji pa te podatke uporabljajo za sprožitev kompleksne nastavitve fotoaparata v realnem času z uporabo lastne metodologije.

AI fotografija je najbolj zahtevna naloga AI, kar se tiče procesiranja podatkov, zato Honorjevi telefoni uporabljajo namensko enoto za nevronsko obdelavo (NPU), da te naloge izloči iz splošnega CPU-ja. Čeprav je mogoče te naloge zagnati v procesorju, obstajajo morebitne slabosti v zvezi z uporabnostjo in porabo energije.

Uporaba grafičnih procesorjev za izračune AI zagotavlja nezahtevno delovanje v kontekstu usposabljanja v podatkovnih centrih. Vendar so grafični procesorji najučinkovitejši z velikimi delovnimi obremenitvami, ki pogosto zahtevajo več nastavitev. Za povezovanje AI na telefonu je namenjen NPU primernejši in močnejši, zato se je Honor odločil za to rešitev.

Znano je, da specializirana strojna oprema močno pospeši vektorsko matematiko AI. Na internih testih je bilo ugotovljeno, da je Honorjeva enota za nevronsko obdelavo (NPU) do 25-krat hitrejša in 50-krat bolj energetsko učinkovita od nekaterih CPU-jev. Odlična hitrost in učinkovitost odpreta možnosti vzorčenja več pik in pridobivanje natančnejših podatkov z odlično zmogljivostjo in močjo.

Manjša zmogljivost ali zamude v omrežju se lahko spremenijo v zakasnitev fotoaparata in ker je odzivnost kamere izjemno pomembna za uporabnike, se lahko z lahkoto dojema tudi najmanjši odlog ali odloženi odziv. Ta reakcija je zelo podobna temu, kako ljudje reagirajo na zaslone na dotik, za katere pričakujejo, da bodo takoj ukrepali. Če želite nadomestiti nižjo učinkovitost, se lahko nekateri proizvajalci originalne opreme odločijo za analizo manj podatkov, vendar to lahko vodi do nižje natančnosti AI in spodkopava rezultat.

Računalniška fotografija in AI prispevata veliko več. Ne samo za fotografiranje (ali video), ampak tudi za dejanja po shranitvi slike: retuširanje, urejanje, animiranje. Na primer, si lahko predstavljamo, kako bi posneli skupinsko fotografijo z veliko slikami, nato pa bi AI ponovno sestavila končno fotografijo z najboljšim nasmehom in odprtimi očmi. Mogoče bi bilo bolje narediti več fotografij prenatrpanega prizorišča, nato pa bi AI odstranila ljudi, da bi imeli fotografije z višjo kakovostjo.

Dejansko AI že pomaga strokovnim oblikovalcem pri izbiri in odstranitvi predmetov v aplikacijah za urejanje fotografij. Retuširanje je bilo zelo težko in dolgočasno delo, ki ga sedaj s pomočjo AI lahko opravimo z enim samim klikom. Odstranjevanje elementov fotografije je bistven korak pri retuširanju fotografij. Enkrat, ko je ta zmogljivost dodana, lahko uporabnik uporabi vse vrste filtrov na le določenih delih fotografije.

Profesionalni fotografi lahko ustvarijo čudovite posnetke tudi zato, ker posnamejo ogromne količine fotografij. Te slike je treba nato pregledati, izbrati in urediti. Fotografske veščine na stran, z AI lahko prihranimo ogromno časa. Količina časa, ki ga porabimo, predstavlja eno od ključnih razlik med profesionalci in amaterji, ko gre za ustvarjanje odlične vsebine.

Umetna inteligenca bi omogočila, da računalnik pregleda in izbere (ali zavrže) slike tisočkrat hitreje kot človek. Ko bi jih izbral, bi jih AI lahko tudi uredil na skoraj profesionalni ravni. Takšne rešitve so trenutno v fazi raziskav in prikazujejo impresivne rezultate.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AGENCIJA ODMEV
Za več informacij so vam na voljo pri AGENCIJA ODMEV
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AGENCIJA ODMEV? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku