Računalništvo, telefonija
02.05.2009 10:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Devetnajst milijonov dolarjev za ukraden patent

Podjetje Apple naj ne bi vložilo pritožbe na sklep teksaškega sodišča.
Podjetje Apple naj ne bi vložilo pritožbe na sklep teksaškega sodišča.

Sodni senat je v odmevnem procesu podjetju Apple naložil plačilo kazni v višini devetnajst milijonov dolarjev, ker je zavestno zlorabljalo patent v lasti podjetja Opti Inc.. Šlo je za neupravičeno uporabo tehnologije Predictive Snooping, ki je bila patentirana daljnega leta 2002 in določa način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami.

Tožbo zoper vodilne Apple je podjetje Opti Inc. vložilo pred slabima dvema letoma. Apple je v teku sodnega procesa sicer priznal, da je sporno tehnologijo uporabljal v svojih izdelkih, vendar je bil trdno prepričan v to, da je patent tožečega podjetja ničen, saj je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta. Teksaško sodišče pa je vse dokaze in navedbe podjetja iz Cupertina zavrnilo ter mu dosodilo globo v višini devetnajst milijonov dolarjev.

Podjetje Opti Inc. je bilo s sodbo sodišča kakopak zadovoljno in je že »napovedalo«, da bo podobna kazen kmalu doletela tudi podjetje AMD, ki naj bi prav tako zlorabljalo patent v njegovi lasti. Pri tem velja še omeniti, da je bilo leta 2006 zaradi kršenja patenta nad tehnologijo Predictive Snooping kaznovano podjetje Nvidia. Računalniški gigant bo moral do konca letošnjega leta podjetju Opti Inc. skupno odšteti kar devet milijonov dolarjev.


Prijavi napako v članku