Telefoni
01.07.2014 22:22
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cenejše telefoniranje in cenejši internet po vseh državah EU

Cene gostovanj v tujih mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije so se v povprečju znižale za četrtino.
Cene gostovanj v tujih mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije so se v povprečju znižale za četrtino.

V Evropski uniji so začele veljati nove cene gostovanja v tujih mobilnih omrežjih, ki prinašajo občutno znižanje tako cen telefonskih klicev kot dostopa do mobilnega interneta. Odhodni klici lahko namreč odslej brez davka na dodano vrednost znašajo do največ 19 evrskih centov, prejeti klici pa največ pet evrskih centov na minuto. Nižje so tudi cene prenosa podatkov, in to za kar 55 odstotkov, saj lahko ponudniki storitev mobilne telefonije zaračunajo do največ 20 evrskih centov za en megabajt prenosa.

Precejšnje pocenitve so bila deležna tudi kratka sporočila SMS, saj lahko mobilni operaterji uporabnikom zanje zaračunajo do največ 20 evrskih centov, medtem ko je bila ta meja doslej določena pri 45 centih. Evropski potrošniki so z današnjim dnem pridobili še možnost izbire konkurenčne ponudbe za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki niso del njihove pogodbe in lahko ob tem obdržijo enako telefonsko številko.

Vse predhodno naštete ugodnosti veljajo za vse države, ki so članice Evropske unije in predstavljajo eno izmed redkih pozitivnih ukrepov, ki jih prebivalci neposredno čutijo na svojih denarnicah. Še ceneje pa bo konec naslednjega leta, saj je Evropski parlament v začetku aprila sprejel odločitev, da morajo vsi evropski mobilni operaterji najpozneje do 15. decembra 2015 ukiniti vse stroške mobilnega gostovanja v Evropski uniji.


Prijavi napako v članku