Računalništvo, telefonija
09.12.2016 12:10
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Če želite podatke nazaj, plačajte 1440 evrov!

Nikar ne odpirajte datotek sumljivega izvora!
Nikar ne odpirajte datotek sumljivega izvora!

Center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT nas ponovno opozarja na izsiljevalsko škodljivo kodo, ki je doslej pretentala že več tisoč posameznikov v Sloveniji. Gre za zlonamerno kodo Locky, ki na računalnikih šifrira datoteke in nato od uporabnikov zahteva odkupnino v virtualni denarni enoti bitcoin. Cena odklepa dokumentov je precej višja od sorodnih izsiljevalskih kod, saj avtor programa za odklep lahko zahteva tudi do dobrih 1400 evrov oziroma dva bitcoina odkupnine. Če je uporabnik ne poravna takoj, se lahko poveča tudi na deset tisoč evrov ali več.

Zlonamerna koda Locky se širi predvsem po elektronski pošti in se izdaja za popolnoma nedolžno sporočilo, v resnici pa gre za škodljivo kodo, ki na računalnikih šifrira datoteke. Še posebno bodite pozorni na sumljive datoteke Word in Excel, ki vsebujejo nevarne makroje, ki na računalnik namestijo zlonamerno kodo. Po navadi gre za dokumente, ki imajo končnico .docm ali .xlsm. Pazljivost tu ne bo odveč, saj bo plačilo odkupnine v primeru okužbe skorajda neizogibno. Škodljiva programska koda namreč zašifrira vse pomembne datoteke (seminarske naloge, slike s potovanj, račune in podobno) tako, da postanejo neuporabne in jih je brez pomoči nepridipravov praktično nemogoče dešifrirati.

K sreči se lahko pastem nevarne škodljive programske kode Locky izognete na zelo preprost način. Med varnostnimi priporočili upoštevajte, da ne odpirate sumljive elektronske pošte in priponk neznanih pošiljateljev, naredite varnostne kopije svojih podatkov, posodabljate svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader in vso drugo ranljivo programsko opremo. Prepričati se morate tudi, da uporabljate zadnjo različico dovolj kakovostnega in zanesljivega protivirusnega programa. V primeru okužbe pa se lahko po pomoč obrnete na spletno stran bit.ly/No-More-Ransom.


Prijavi napako v članku