Telefoni
18.02.2017 12:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Če uporabljate Android, imamo za vas zelo slabo novico

V primeru okužbe, vas bo nova nadvse nevarna zlonamerna koda brez težav pretentala!
V primeru okužbe, vas bo nova nadvse nevarna zlonamerna koda brez težav pretentala!

Največja težava, s katero se spopadajo privrženci pametnih mobilnih naprav Android, so nedvomno škodljive programske kode, saj njihovo število iz dneva v dan narašča. Poleg tega zlonamerne kode za Android postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, kar se je dejansko pokazalo pri novem trojanskem konju, ki so mu varnostni strokovnjaki podjetja ESET dodelili oznako “Android / TrojanDownloader.Agent.JI”. Ta se namreč kot požar širi na družbenih omrežjih (predvsem na Facebooku), skriva pa se v lažni nadgradnji za programski dodatek Adobe Flash.

Po uspešno izvedeni okužbi se lažna ikona programskega dodatka Flash Player »skrije«, v ozadju pa seveda poskuša vzpostaviti povezavo z oddaljenim strežnikom, kamor prenese vse podatke o okuženi mobilni napravi Android. To nepridipravom omogoči prenos poljubnih škodljivih programskih kod na telefon in tablični računalnik z Androidom. Nepridipravi nato uporabnika z lažno aplikacijo za zaklep zaslona prelisičijo, da škodljivo programsko kodo namesti kar sam. V najslabšem primeru lahko uporabnik ostane brez vseh shranjenih podatkov, vključno z bančnimi podatki, podatki o družabnih omrežjih, osebnimi podatki in drugimi.

Z novo škodljivo programsko kodo za Android se boste okužili v primeru, da boste bodisi namestili mobilno aplikacijo iz neuradnih virov oziroma zunaj spletnega portala Google Play Store, bodisi preko lažnih posodobitev za programski dodatek Adobe Flash, ki ga boste našli tako na družabnih omrežjih, kot tudi na spletnih straneh s pornografsko in piratsko vsebino. Če torej razpolagate s pametnim mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom Android, za nameščanje mobilnih aplikacij uporabljajte izključno spletni portal Google Play. Če želite še dodatno zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte samo tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega nikakor ne pozabite na vedno bolj pomembno mobilno protivirusno zaščito. Po toči je namreč prepozno zvoniti, saj je škoda že storjena.


Prijavi napako v članku