Življenjski slog
08.06.2021 07:17

Deli z drugimi:

Share

Čas je, da vstanete!

Ljudje naj bi bili aktivna bitja, ki se zlahka prilagodijo novemu okolju. Je temu res tako? Najnovejši dokazi prikazujejo, da smo se ljudje prepustili sedečemu načinu življenja.
Aktivno sedenje in električne dvižne mize so odgovor na dolgotrajne posledice sedečega načina življenja.
Aktivno sedenje in električne dvižne mize so odgovor na dolgotrajne posledice sedečega načina življenja.

Mogoče si mislite »saj s tem ni nič narobe«, ampak do konca članka si boste zagotovo premislili. Odrasli v povprečju preživimo polovico budnega časa v sedečem položaju. Če ne verjamete, pomislite, koliko časa preživite sede? Med potjo v službo sedite v avtu, na avtobusu ali vlaku, med službo sedite 8 ur ali več za pisalno mizo, vse obroke opravite sede. Ne pozabite na vaš prosti čas, gledanje televizije, igranje igric ali branje. Tudi če najdete čas za popoldansko rekreacijo ali fitnes, to vseeno ni dovolj, da se zoperstavite škodljivim posledicam neaktivnega sedenja.

Neizpodbitno dejstvo je, da lahko sedeč življenjski slog vodi do hudih zdravstvenih težav, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo, rakom, srčnimi boleznimi in mišično-skeletnimi težavami. Kaj lahko storite?

Električne dvižne mize za aktivno delo

Elektricna dvizna miza - KinestheticLife

Obstajata dve rešitvi. Prva bolj očitna so električne pisalne mize, ki vas bodo spodbudile k drugačnemu načinu življenja. Tovrstne mize so vse pogostejše v pisarnah in tudi v šolah. Pisalne mize, nastavljive po višini, omogočajo enostavno spreminjanje telesne drže iz sedeče v stoječo in spet nazaj. Po naravi človeško telo najbolje deluje, ko se premika. V pisarniškem življenju pa prevladujoč sedeč način dela vodi do otrdelosti in obrabe sklepov.

Ljudje, ki uporabljajo nastavljive pisalne mize, poročajo, da lažje ohranjajo pozornost in so do 10 % bolj produktivni. Dokazano je, da delo stoje pripomore k izboljšanju zdravja, znižuje možnost za bolezen in povečuje porabo kalorij. To pa ne pomeni, da bi morali samo stati. Ne samo, da to ni vedno mogoče, je tudi nezdravo. Veliko bolj priporočljive so pogoste spremembe položaja, od katerih telo in možgani profitirajo. Najboljša rešitev so električne dvižne mize, ki omogočajo poljubno nastavitev po višini z enim klikom.

»Problem je postal tako velik, da so zdravstveni strokovnjaki začeli sedenje enačiti s kajenjem.«

Fizična aktivnost na delovnem mestu je bistvenega pomena. Če med delom vstanete, boste svojemu telesu naredili uslugo. Poleg očitnih prednosti boste v ozadju aktivirali regeneracijske sposobnosti hrbtenice. To pa je mogoče le, ko se mišice in hrbtenica redno premikajo in tako ostanejo prožne. Ko sedite, je mišična aktivnost skoraj ničelna, kar v daljšem obdobju privede do razgradnje mišic in nepopravljive telesne škode.

Povečana učinkovitost dolgoročno pomeni prihranjen čas. Poleg tega se zmanjša število bolniških odsotnosti, kar pomeni, da je naložba v električno dvižno mizo naložba v zdravje zaposlenih in učinkovitost podjetja.

Druga, manj znana rešitev, je aktivno sedenje. Če ne morete sedeti manj, poskrbite, da boste sedeli bolje.

elektricna dvizna miza - kontroler 3
Električne dvižne mize lahko enostavno nastavljate po višini s pomočjo priročnega upravljalnika.

Kaj je aktivno sedenje?

Aktivno sedenje, znano tudi kot dinamično sedenje, spodbuja telo, da ostane v gibanju in ne v togi sedeči drži. Ker naj bi naše telo moralo biti v nenehnem gibanju, sedežne rešitve, ki od nas zahtevajo, da aktiviramo osnovne mišice, dejansko spodbujajo mišično stimulacijo in pravilno telesno držo.

Aktivni stol ohranja vaše telo v gibanju tako, da simulira naravne premike med stanjem ali hojo. S tem povečate porabo kalorij, zmanjšate stres ter krepite hrbtne in jedrne mišice. Aktivni stoli zahtevajo bolj odprt kot med nogami in trupom, kar vpliva na poravnavo hrbtenice. Zaradi novega telesnega položaja aktivirate mišice, kar zmanjša pritisk na ledveni del in zmanjša obremenitev hrbteničnih diskov.

Aktivno sedenje je velika sprememba. Začnite počasi in si pustite čas, da se navadite na nov način sedenja. Ko boste okrepili mišice, boste na aktivnem stolu brez težav preživeli ves delavnik. Skupaj z električno dvižno mizo imate na voljo optimalno rešitev za lajšanje bolečin v hrbtu in mišicah.

Nikoli več ne boste sedeli pri miru! Če želite izvedeti več o pisarniških ergonomskih rešitvah, obiščite spletno stran kinesteticna-miza.si

Vas zanima več iz te teme?
Dvižne mize aktivni stol

Prijavi napako v članku