Računalništvo, telefonija
16.11.2012 07:34

Deli z drugimi:

Share

Brezžična povezava kot neločljiv spremljevalec pomnilniških kartic?

Pomnilniške kartice s povezavo Wi-Fi so kot nalašč za prenos večpredstavnostnih vsebin na mobilne naprave.
Pomnilniške kartice s povezavo Wi-Fi so kot nalašč za prenos večpredstavnostnih vsebin na mobilne naprave.

Podjetje Eye-Fi je svojo prvo pomnilniško kartico SD, opremljeno z brezžično povezavo Wi-Fi, pripeljalo na trg že daljnega leta 2006. Ta je pričakovano naletela na mlačen odziv uporabnikov, saj tovrstna pomnilniška kartica za prenos večpredstavnostnih vsebin na osebne računalnike in prenosnike ni bila najbolj priročna. Ker pa so danes z brezžično povezavo Wi-Fi opremljeni že praktično vsi tablični računalniki in pametni mobilni telefoni, je zanimanje za tovrstne pomnilniške kartice ponovno v porastu.

Povečano povpraševanje po pomnilniških karticah z brezžično povezavo Wi-Fi je pred kratkim opogumilo še podjetje Trascend. To je namreč pripravilo novo družino pomnilniških kartic SDHC z vgrajenim modulom Wi-Fi. Te se na voljo s kapacitetami 16 gigabajtov in 32 gigabajtov. Novince lahko uporabljamo v dveh »vlogah«. Način »Direct Share Mode« omogoča vzpostavitev neposredne povezave z mobilno napravo, medtem ko je »Internet Mode« namenjen deljenju večpredstavnostnih vsebin in izdelavi varnostnih kopij. Za lažje deljenje vsebin z mobilnimi napravami Android in iOS je podjetje Trascend pripravilo celo namensko aplikacijo.

Trascend je za uporabnike digitalnih fotoaparatov, kamkorderjev in drugih naprav pripravil pomnilniške kartice SDHC razreda 10. Te so dovolj zmogljive tudi za shranjevanje visokoločljivih videoposnetkov. Za nakup pomnilniške kartice s kapaciteto 16 gigabajtov je onkraj luže potrebno odšteti preračunanih 55 evrov. Od zmogljivejše različice pa se ameriški trgovci ločijo za preračunanih 78 evrov. Mnogi poznavalci so prepričani, da se bodo kmalu za tovrstne izdelke odločili še ostali vodilni proizvajalci pomnilniških kartic.


Prijavi napako v članku