Računalništvo, telefonija
27.02.2012 10:43
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Board of Imagination: Rolka, ki jo upravljamo z mislimi

Bi se peljali na električni rolki, ki bi jo bilo mogoče upravljati zgolj z mislimi?
Bi se peljali na električni rolki, ki bi jo bilo mogoče upravljati zgolj z mislimi?

Znanstveniki v zadnjem času posvečajo veliko pozornosti predvsem napravam, ki jih je mogoče krmiliti z mislimi. Med njimi, verjeti ali ne, najdemo celo električne rolke. Izjemen podvig z njimi je pred kratkim uspel nadobudnim raziskovalcem podjetja Chaotic Moon Labs. Ti so namreč pripravili prototip električne rolke, ki jo je mogoče upravljati kar z mislimi.

Za krmiljenje električne rolke so raziskovalci uporabili Samsungov tablični računalnik z nameščeno namensko aplikacijo in poseben naglavni trak. Slednji je opravljal nalogo bralnika magnetnih resonanc, ki je nadziral več točk v možganih. Aplikacija je v realnem času spremljala dejavnost možganov z merjenjem njihovega elektromagnetnega valovanja in to »pretvorila« v električni »ukaz« za usmeritev električne rolke.

Upravljanje rolke z mislimi deluje na način, da »rolkar« najprej usmeri pogled na točko, kamor želi usmeriti rolko. Program zazna spremembo v delovanju možganov in rolko preusmeri v želeno smer. Če k temu dodamo še to, da lahko električna rolka doseže končno hitrost 51 kilometrov na uro, je dosežek še toliko bolj veličasten. Mnogi poznavalci so prepričani, da bi lahko ta zamisel, če bi bila naprodaj, doživela vidnejši komercialni uspeh. To se morda utegne zgoditi že v naslednjem letu. Če bo ta še cenovno dostopna navadnim smrtnikom, se je zagotovo ne bomo branili. A ne?


Prijavi napako v članku