Računalništvo, telefonija
10.10.2017 10:40

Deli z drugimi:

Share

Bo 14 TB dovolj za vas?

Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj!
Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj!

Ker prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, je podjetje HGST najavilo prvi trdi disk, na katerega je mogoče shraniti kar 14 terabajtov podatkov. Visoko kapaciteto je inženirjem seveda uspelo doseči z uporabo tehnologije PMR (Perpendicular Magnetic Recording), ki se uporablja tudi za izdelavo klasičnih trdih diskov. Da bo novost odpornejša na zunanje temperature, da se bo manj segrevala in da bo porabila manj električne energije (do polovice v stanju pripravljenosti v primerjavi s klasičnimi rešitvami), je novi trdi disk podjetja HGST seveda polnjen s helijem.

Trdi disk HGST Ultrastar Hs14 kapacitete 14 terabajtov je seveda primeren predvsem za podjetja, saj mu proizvajalec jamči življenjsko dobo 2,5 milijona ur, garancijska doba pa znaša pet let. Novost podpira podatkovni vodili SATA 6Gb/s oziroma SAS 12Gb/s, pri čemer najvišja hitrost zapisa znašala 233 megabajtov na sekundo. Trdi disk HGST Ultrastar Hs14 tako kot njegov predhodnik uporablja 256 megabajtov predpomnilnika, zato mu bo le stežka zmanjkalo sape.

Podrobnejše informacije o trdem disku Ultrastar Hs14 kapacitete 14 terabajtov so na voljo na spletni povezavi http://bit.ly/HGST-Ultrastar-Hs14. Maloprodajna cena novosti še ni bila razkrita, verjamemo pa, da bo ta vse prej kot nizka.


Prijavi napako v članku