Digitalizacija
Življenjski slog
19.03.2024 07:13
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bi se radi zaščitili pred elektromagnetnim sevanjem?

EMS - elektromagnetno sevanje je naravni pojav, ki vpliva na celotno evolucijo in na naše vsakodnevno življenje.
Rigips Climafit Protekto
Rigips Climafit Protekto

Vsaka oblika prenosa energije deluje po elektromagnetni poti. Najbolj znani odzivi na elektromagnetne pojave v naravi so npr. porjavenje kože, fotosinteza ali sproščanje elektromagnetnega sevanja ob nevihtah.

Elektromagnetni smog, ki ga povzročajo tehnične naprave

Zaradi razvoja tehnike v preteklih 100 letih je širjenje umetnega elektromagnetnega valovanja izredno naraslo. Človek je torej vsakodnevno trajno izpostavljen dražljajem umetnega sevanja, ki ima od naravnega bistveno večjo jakost.

Notranji izvori sevanja:

  • brezžični podatkovni promet (WLAN)
  • brezvrvični telefon po DECT
  •  Bluetooth
  • mikrovalovna pečica

Zunanji izvori sevanja:

  • postaje mobilne telefonije (GSM 900, GSM 1800, UMTS)
  • brezžični podatkovni promet, analogen DSL (WiMAX)
  • televizijski in radijski oddajnik
  • letališki radar

Zakonodaja predpisuje »Graditi na podlagi mejnih vrednosti«

Številne organizacije in združenja dajejo iz preventivnih razlogov priporočila s strožjimi zahtevami od predpisanih zakonskih mejnih vrednosti. Ta priporočila naj bi v bivalnih in delovnih prostorih zmanjšala jakost sevanja na minimum.

Gradbeni material kot zaščitni plašč

Elektromagnetno valovanje predstavlja sevanje brez mase, ki se brezžično širi s svetlobno hitrostjo. Z naraščajočo frekvenco sevanja se povečujejo tudi njegove »kvazi« optične lastnosti. To pomeni, da se elektromagnetni valovi odbijajo od prevodnih površin in uklanjajo na robovih. Zaradi teh lastnosti se tudi uporabljajo za prenos podatkov oz. informacij.

Takšne zaščitne oz. absorpcijske sposobnosti ima Rigips plošča Climafit Protekto, prva mavčna plošča na svetu z mavčno sredico, modificirano z grafitom. Skrivnost plošče Climafit Protekto tiči v mavčni sredici z dodanim grafitnim granulatom ECOPHIT. To je naraven material, ki je zdravstveno neoporečen, negorljiv, kemijsko in toplotno zelo obstojen in izredno elektroprevoden.

Z rešitvijo Climafit Protekto se začne za sevalno zaščito novo obdobje – učinkovita absorpcija nizkofrekvenčnega električnega in visokofrekvenčnega magnetnega valovanja v notranji gradnji postane brez težav izvedljiva. S tem je mogoče v praksi izvajati gradbene projekte z največjo mero odgovornosti za zdravje ljudi in zaščito zgradb pred prisluškovanjem.

Mavec v plošči Climafit Protekto vsebuje kristalno vezano vodo. Zaradi kombinacije električno dobro prevodnega grafita in kristalne vode postane plošča Climafit Protekto elektroprevodna in omogoča, da se elektromagnetno valovanje v veliki meri absorbira in odbija.

Z naraščajočim številom oddajnikov sevalna obremenitev neprestano raste in s tem tudi zahteve za preventivno zaščito pred sevanjem. V klasičnem bivalnem naselju Stuttgarta so prenovili enodružinsko hišo in v podstrešnem prostoru vgradili sistem Climafit Protekto z neprekinjeno dvoslojno oblogo plošč. Rezultat je bila najvišja možna zaščita pred sevanjem in s tem izrazito izboljšanje bivalne klime. Meritve sevalne obremenitve v objektu pred in po prenovi so pokazale skupno zmanjšanje za 99,9 %.

Za absorpcijo nizkofrekvenčnih električnih polj je treba sistem Climafit Protekto plošč povezati z izenačenjem potencialov (imenovanim tudi »ozemljitev«)z ozemljitvenim trakom Climafit; za zaščito pred visokofrekvenčnimi imisijami v območju 200-10000 MHz priključek na sistem izenačenja potencialov ni potreben. Za povezovanje posameznih Climafit Protekto plošč v sistemu se uporablja namenski Climafit Tape. Več o sistemih Rigips Climafit Protekto s pripadajočimi komponentami si lahko ogledate na spletni strani www.saint-gobain.si/climafit-protekto (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Saint Gobain.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več