Računalništvo, telefonija
10.07.2014 16:58

Deli z drugimi:

Share

Avtomobili z internetom so tukaj. So varni?

Zasebnost, posodobitve programske opreme in avtomobilom namenjene mobilne aplikacije v avtomobilih z internetom so tri področja, na katerih bi lahko spletni kriminalci izvajali napade.
Avtomobili z internetom so tukaj. So varni?
Avtomobili z internetom so tukaj. So varni?

Kaspersky Lab in vodilno špansko združenje oglaševalskih, marketinških in komunikacijskih podjetij IAB sta objavila Prvo letno študijo o avtomobilih z internetom, ki je pionirski primerek raziskave. Glavni cilj študije je omogočanje pregleda trga avtomobilov z internetom, ki združuje vse pomembne informacije za odgovore na pereča vprašanja ter prinaša nekaj enotnosti v zelo razdrobljen ekosistem programske opreme, ki ga trenutno ponujajo proizvajalci. Vicente Diaz, glavni raziskovalec varnosti v Kaspersky Labu, je bil odgovoren za razvoj koncepta za analizo varnosti povezovanja teh avtomobilov z internetom.

Vozniki ne morejo več zanemariti varnostnih vprašanj o komunikaciji in spletnih storitvah, vključenih v novo generacijo »avtomobilov z internetom«. To predstavlja več kot zgolj pomoč pri varnem parkiranju avta, zdaj združuje dostop do družbenih omrežij, elektronske pošte, povezave s pametnim telefonom, preračunavanje poti, avtomobilske aplikacije ipd. Te tehnologije ponujajo velike prednosti za voznike, hkrati pa prinašajo nova tveganja za dandanašnje voznike. Zato je ključno, da analiziramo različne vektorje, ki bi lahko pripeljali do spletnih napadov, nesreč ali celo goljufivega vzdrževanja vozila.

Zasebnost, posodabljanje in aplikacije za pametne telefone v teh avtomobilih bi se lahko spreobrnile v tri različne vektorje za napad spletnih kriminalcev. »Avtomobili z internetom odpirajo vrata za grožnje, ki že dolgo obstajajo v svetu osebnih računalnikov in pametnih telefonov. Na primer, lastniki avtomobilov z internetom bi lahko ugotovili, da so bila njihova gesla ukradena. To bi omogočilo identifikacijo lokacije vozila in odklepanje vrat preko oddaljenega dostopa. Pomisleki glede zasebnosti so ključnega pomena in vozniki danes se morajo zavedati novih tveganj, ki nikoli prej niso obstajala,« je povedal Diaz

Koncept Kaspersky Laba, ki temelji na analizi sistema BMW ConnectedDrive je odkril nekaj potencialnih vektorjev za napade:

  • Ukradene poverilnice: Kraja poverilnic za dostop do BMW-jeve spletne strani – z uporabo že znanih sredstev, kot so zvabljanje, beležniki tipkanja ali socialni inženiring – bi lahko pomenila neavtoriziran dostop tretjih oseb do informacij o uporabniku in do avtomobila. Od tukaj je mogoče namestiti mobilno aplikacijo z enakimi poverilnicami in potencialno omogočiti oddaljeno odklepanje in upravljanje avtomobila.
  • Mobilna aplikacija: Če aktivirate mobilne storitve za oddaljeno odpiranje, ustvarite nov ključ do vašega avtomobila. Če aplikacija ni zaščitena, lahko vsakdo, ki vam ukrade telefon, dobi dostop do avtomobila. Z ukradenim telefonom bi bilo mogoče spremeniti aplikacijo z bazo podatkov in obiti kakršnokoli potrditev s PIN kodo ter olajšati delo spletnim kriminalcem pri oddaljenih storitvah.
  • Posodobitve: Bluetooth gonilniki se posodabljajo z nalaganjem datotek iz BMW-jeve spletne strani in nameščanjem preko USB. Ta datoteka ni šifrirana ali podpisana in v njej so številne informacije o internem sistemu na vozilu. To bi potencialnemu napadalcu dalo dostop do ciljanega okolja in bi lahko bilo modificirano za zagon zlonamernih kod.
  • Komunikacije: Nekatere funkcije komunicirajo s SIM kartico v vozilu preko SMS-sporočil. Vdor v ta komunikacijski kanal omogoča pošiljanje »ponarejenih« navodil. V najhujšem primeru, bi lahko kriminalec nadomestil BMW-jeve komunikacije s svojimi navodili in storitvami.

Študija se osredotoča tudi na povezanost v omrežje in vodilne aplikacije v španski avtomobilski industriji ter raziskuje poslovne modele in prihodnje trende na trgu na področju platform za vzpostavljanje povezave. Poročilo analizira 21 različnih modelov vozil, glavni izsledki pa so:

  • Operacijski sistemi in načini povezovanja ter aplikacije so visoko razdrobljeni
  • Brezplačne storitve so časovno omejene: številni proizvajalci ponujajo brezplačno naročnino le za določen čas.
  • Težave s pokritostjo: številne spletne storitve zahtevajo dostop do 3G omrežja
  • Uporaba podatkov: nekateri uporabniki morajo plačati za dodatne podatke
  • Glasovni asistent: večina modelov jih uporablja, saj je to eden varnejših načinov za nadzor povezave

Prijavi napako v članku