Tablični računalniki
02.07.2012 15:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple plačal 47 milijonov za uporabo imena iPad

Applov iPad je naprava s katero lahko počnemo marsikaj.
Applov iPad je naprava s katero lahko počnemo marsikaj.

Vodilni podjetja Apple so končno le dojeli, da je potrebno kitajska sodišča jemati smrtno resno. Da bodo lahko uporabljali blagovno znamko iPad na kitajskem trgu, so morali podjetju Proview Technology predhodno nakazati preračunanih 47 milijonov evrov. Povod za to odločitev je bila sodba oziroma začasna odredba, s katero jim je sodišče v Šanghaju prepovedalo prodajo iPadov na Kitajskem.

Pravni spor med podjetjema Apple in Proview Technology je sicer na kitajskem izbruhnil že leta 2010, ko je slednje zoper podjetje iz Cupertina vložilo več ločenih tožb zaradi kršitev blagovne znamke iPad na Kitajskem. Čeprav jo je računalniški gigant leta 2009 povsem legalno kupil od tajvanskega podjetja Proview International Holdings za preračunanih 41 tisoč evrov, je podjetje Proview Technology ves čas vztrajalo, da ima na kitajskem trgu le ono ekskluzivno pravico uporabljati blagovno znamko iPad. In to je tudi dokazalo na sodišču.

Prvo večjo zmago je podjetje Proview Technology doseglo v lanskem letu, saj je Apple izgubil tožbo za uporabo blagovne znamke iPad na kitajskem trgu. Sodišče je tu sledilo odločbi kitajskega ministrstva za industrijo in trgovino, v kateri je zapisalo, da blagovna znamka iPad pripada matičnemu podjetju na Kitajskem, zaradi česar je Applov dogovor s tajvansko podružnico splaval po vodi. Applu zato ni preostalo nič drugega, kot da se pogodi s podjetjem Proview Technology za odkup pravice nad blagovno znamko iPad. Dogovor ga je v »trenutku« olajšal za preračunanih 47 milijonov evrov. Če pa to vsoto primerjamo z Applovim letnim dobičkom, je to seveda le kaplica v morje.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku