Procesorji
09.03.2010 08:13

Deli z drugimi:

Share

AMD z novo družino sistemskih čipovlji onemogočil vključitev dodatnih jeder v Phenomih II

Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.
Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.

Podjetje AMD je na začetku lanskega leta pričelo s trženjem svojih prvih procesorjev za osebne računalnike, ki so združljivi s sistemskimi pomnilniki DDR3. Gre za družine procesorjev Phenom II X4, X3 in X2, ki se medsebojno razlikujejo le po številu aktivnih procesorskih jeder. Procesorji Phenom II X2 in X3 so namreč Phenomi II X4 z dvema oziroma enim neaktivnim jedrom.

Le nekaj mesecev zatem so korejski računalniški zanesenjaki odkrili način, kako lahko na določenih osnovnih ploščah s sistemskim jedrom AMD 790GX in funkcijo ACC (Advanced Clock Calibration) vključijo neaktivno jedro oziroma jedri pri procesorjih Phenom II X3 in X2. Postopek aktiviranja neaktivnega jedra oziroma jeder pri procesorjih Phenom II je sila enostaven, saj je potrebno le v strojni kodi BIOS vključiti funkcijo Advanced Clock Calibration (nastavitev na “Avto“) in ponovno zagnati sistem.

Ker metoda aktiviranja neaktivnega jedra oziroma jeder pri procesorjih Phenom II podjetju AMD »odžira« zajeten kup zaslužka, je procesorski gigant pri novem sistemskem jedru družine 800 (AMD 890GX) izključil funkcijo ACC. Na srečo računalničarjev pa sta podjetji Asus in ASRock našli način, kako s pomočjo miniaturnega integriranega vezja ponovno vključiti priljubljeno funkcionalnost. S tem vezjem bosta podjetji opremljali prav vse osnovne plošče s čipovji AMD družine 800.

AMD nad potezo podjetji Asus in ASRock vsekakor ni navdušen, saj bo zaradi tega ponovno prikrajšan za precejšen del zaslužka. Po drugi strani pa po procesorjih Phenom II posegajo predvsem računalniški zanesenjaki, ki s pomočjo funkcionalnost ACC in nekaj sreče poskušajo vključiti dodatna jedra v Phenomih II.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku