Programska in razvojna orodja
Aplikacije in dodatni programi
30.11.2023 12:00
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amazon je naslednji tehnološki velikan, ki je naznanil AI bota

Amazon je zadnji med tehnološkimi velikani, ki je naznanil umetno inteligentnega pogovornega robota. Kot vse kaže bo bot z imenom Q podjetjem pomagal pri pisanju povzetkov dolgih dokumentov in upravljanju skupinskih pogovorov. Glavni cilj uporabe bota pa je seveda dvig produktivnosti.

Amazonov Q prihaja leto po tem, ko je ChatGPT podjetja OpenAI verjetno za vselej spremenil svet tehnologije. Od takrat naprej lahko opazujemo, kako tehnološka in tudi manj tehnološko usmerjena podjetja delajo na razvoju takšnih in drugačnih umetno inteligentnih rešitev.

Amazon celo zagotavlja, da bo podjetja zaščitil pred težavami glede avtorskih pravic, ki bi lahko nastale zaradi uporabe bota. Pri tem se navezuje na pred kratkim v medijih predstavljeno veliko tožbo proti razvijalcu OpenAI (ChatGPT). Do zapletov, ki so povod za omenjeno tožbo, je prišlo zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic pri učenju modela.

Po pisanju BBC-ja naj bi Amazon s svojim Q-jem ciljal na to, da bo vedno več podjetij pričelo uporabljati njegove oblačne storitve. Postopoma bo model na voljo v vse več Amazonovih aplikacijah. Po trenutno znanih podatkih je bot Q sposoben odgovarjati na vprašanja strank, generirati tabele, analizirati podatke in še več.

Nobena skrivnosti ni, da se tekma razvoja umetne inteligence med tehnološkimi velikani vse bolj zaostruje. Zaenkrat je videti, da je glavna nagrada ultimativna inovativnost – in kot vse kaže je trenutno Microsoft na prvem mestu. Zakaj? Ravno zaradi velikih investicij v ChatGPT.

Obenem pa moramo spomniti, da je Amazon septembra napovedal, da bo vložil približno 3,5 milijarde evrov v AI podjetje Anthropic, ki ga vodijo nekdanji zaposleni podjetja OpenAI. Amazon je med drugim tudi lastnik podjetja Mechanical Turk, ki se ukvarja z učenjem AI modelov.

Trenutno se zdi, da so velika težava tovrstnih modelov prav že omenjene avtorske pravice. Ob izidu Q-ja je Amazon zelo odločno zatrdil, da bo podjetja zaščitil pred raznimi obtožbami in potencialnimi težavami z avtorskimi pravicami. Znan primer je bila tožba komedijantke Sarah Silverman proti podjetju OpenAI in lastniku Facebooka Meti. Silvermanova skupaj z dvema avtorjema trdi, da so bile njene knjige uporabljene za učenje modela ChatGPT in da je njeno delo uporabljal tudi Metin model LIama. Tudi nekateri drugi avtorji, med drugim Margaret Atwood in Philip Pullman, so pozvali podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, da bi morala plačati za uporabo njihovih vsebin.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Amazon


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več