Procesorji
20.10.2024 12:04
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji Intel 15. generacije med nami že konec oktobra!

Podjetje Intel je sicer že pred časom razkrilo zelo zanimive načrte na področju procesorjev. Med vsemi so daleč najbolj zanimivi procesorji s sredicami Arrow Lake.
Foto: Intel
Foto: Intel

Podjetje Intel je sicer že pred časom razkrilo zelo zanimive načrte na področju procesorjev. Med vsemi so daleč najbolj zanimivi procesorji s sredicami Arrow Lake. Tu gre za procesorje 15. generacije, ki bodo nasledili procesorje Meteor Lake. Novinci bodo prinesli kar nekaj novitet, na prodajne police trgovin pa bodo prispeli 24. oktobra letos. Novi Intelovi procesorji bodo sprva naprodaj na izbranih trgih, nekoliko kasneje pa jih bo mogoče kupiti širom sveta.

Procesorji Intel Arrow Lake so izdelani s pomočjo proizvodnega procesa Intel 20A. Ta naj bi zagotovil kar 15 odstotkov večjo učinkovitost v primerjavi s predhodnikom. Še bolj zanimivo je vgrajeno grafično jedro, ki ga je izdelalo podjetje TSMC s pomočjo napredne tehnologije N3. S tem naj bi se podjetje Intel lažje zoperstavilo procesorjem AMD s sredicami Zen 5.

Podjetje Intel naj bi skupno ponudilo v prodajo kar 18 novih procesorjev družine Arrow Lake. Tu bo šlo za modele z oznakami K, brez K in T, ki bodo seveda namenjeni različnim segmentom. Novinci naj bi pri največji obremenitvi porabili do 125 varov (družina K), 65 vatov (družina brez K) in 65 vatov (družina T). Predvsem slednja bo seveda namenjena prenosnim računalnikom. Vsi novinci naj bi bili energijsko bolj učinkoviti in naj bi se pri delovanju precej manj segrevali.

Konec oktobra bo ponujenih v prodajo pet modelov novih Intelovih procesorjev, in sicer Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K, Core Ultra 7 265KF, Core Ultra 5 245K in Core Ultra 5 245KF. Najzmogljivejši model bo opremljen z osmimi zmogljivimi sredicami P, 16 energijsko varčnimi sredicami E (skupno 24 fizičnih jeder) in vgrajeno grafično kartico s štirimi procesorskimi enotami. Precej manj zmogljivi modeli, kot so Core Ultra 3 in Intel Processor (prej znano kot Celeron), pa bodo predstavljeni šele prihodnje leto na konferenci CES 2025.

Skupaj z novimi procesorji Intel Arrow Lake bodo seveda ponujene v prodajo tudi nove osnovne plošče. Tu bo šlo za modele, opremljene s sistemskimi nabori Z890 in B860. Tu bo šlo seveda za dražje osnovne plošče, ki bodo pričakovano namenjene najzahtevnejšim uporabnikom.

Foto: Intel

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več