Računalništvo, telefonija
Programska oprema
Triki in nasveti
10.10.2024 14:45

Deli z drugimi:

Share

Ali vam PayPal ne pošilja SMS varnostne kode?

Ali ste odrezani od PayPala, ker ne dobite SMS potrditvene kode? Kako odpraviti težave z SMS avtentikacijo na PayPalu?

Niste edini. V zadnjem mesecu se je oglasilo več uporabnikov, ki ne morejo dostopati do svojega PayPal računa, ker ne dobijo SMS potrditvene kode. PayPal privzeto ne ponuja alternativne možnosti za vpis, zato so uporabniki v nemilosti PayPala. Težava se je v zadnjih letih že nekajkrat ponovila.

Kaj lahko storite? Najprej lahko pokličete svojega operaterja in preverite, ali imajo slučajno blokado tovrstnih SMS sporočil ali na splošno sporočil PayPala. Če je za vas to rešitev, super, drugače pa boste morali stopiti v kontakt s PayPalom.

Še prej pa lahko večkrat preizkusite s pošiljanjem SMS potrditvene kode in morda boste, tako kot mi v uredništvu, v enem izmed poskusov imeli srečo. Preizkusite v aplikaciji in na spletu. Če se vam uspe prijaviti, zamenjajte način avtentikacije. Namesto SMS-a uporabite raje Googlov ali Microsoftov verifikator. Za to se boste morali najprej prijaviti v svoj PayPal račun na spletni strani www.paypal.com.

Obvezna je prijava na spletu, ker aplikacija nima enakih možnosti za spreminjanje nastavitev.

Pojdite v Nastavitve (Settings) → Varnost (Security) → Večstopenjska avtentikacija (Two Step Verification)

Primarni način večstopenjske avtentikacije je privzeto vezan na SMS sporočanje. Kliknite na Dodaj novo napravo (Add a new device) in nato med možnostmi izberite aplikacijo za avtentikacijo (Authenticator app). Povežite se s tisto, ki jo želite uporabljati. Pri obeh (Google in Microsoft) je postopek dodajanja PayPala na seznam enak. Skenirajte QR kodo, nato pa v podano okence dodajte varnostno kodo.

Nato samo še zamenjajte primarni način avtentikacije, tako da bo Google ali Microsoft verifikator prvi v vrsti, alternativna možnost pa SMS avtentikacija (glej sliko).

Če niste imeli srečo in niste dobili SMS sporočila, boste morali poklicati na PayPal. Pokličite na številko +386 80 083 096 (delovni čas med 10:00 in 18:30), razložite jim težavo in prosite za začasno odstranitev večfaktorske avtentikacije. Morda se bodo upirali vaši prošnji, vendar vztrajajte, da je to edini način, da lahko dodate alternativen način vpisa v račun. Ali pa naj vas prijavijo na daljavo. Pomembno je, da dobite dostop do svojega računa, ker boste le tako lahko zamenjali način avtentikacije.

Največ težav imajo uporabniki Telekoma Slovenije, zato smo se z vprašanjem obrnili tudi na operaterja. 

“Podjetja, ki svojim strankam pošiljajo SMS-sporočila na mobilne številke, morajo za to uporabljati dogovorjen način oz. protokol. Takšen protokol je običajen in je namenjen zagotavljanju varnosti uporabnikov in omrežja ter preprečevanju morebitnih zlorab. Primeri tovrstnih sporočil so, na primer, gesla, ki jih prek SMS prejmemo za vstop v posamezne storitve, gesla za dvofaktorsko identifikacijo, informacije o bančnih transakcijah, nakupih ipd.

Podjetja, pošiljatelji teh sporočil praviloma to storitev izvajajo s pomočjo komercialnih ponudnikov, posrednikov, ki skrbijo, da sporočilo pride do končnega uporabnika. Za dostavo sporočil lahko ti posredniki skrbijo sami ali pa za to tudi sami uporabijo posrednika, žal včasih najcenejšega, kjer je večja verjetnost, da pride do težav. Ne glede na to velja, da mora imeti posrednik, ko dostavi sporočilo v omrežje operaterja, ustrezen poslovni dogovor s tem operaterjem in tudi uporabiti dogovorjen način oz. protokol, ki je namenjen zagotavljanju varnosti uporabnikov operaterja ter preprečevanju morebitnih zlorab. 

Skratka, pot komercialnega SMS sporočila do prejemnika lahko vodi preko več posrednikov, konča pa se vedno v omrežju operaterja, v katerem je uporabnik – prejemnik sporočila. Do zapletov lahko pride kjer koli na tej poti med pošiljateljem in prejemnikom  sporočila. V Telekomu Slovenije nudimo tudi lastne storitve posredovanja komercialnih sporočil, kjer zagotavljamo vrhunsko kakovost in zanesljivost. Prav tako stalno spremljamo delovanje naših storitev, 24 ur na dan, vse dni v letu. Nimamo pa neposrednega vpliva na delovanje tujih sistemov, ki jih lahko uporabljajo pošiljatelji.”

V Telekomu Slovenije so še dodali, da so zaznali moteno dostavo PayPal sporočil in nemudoma preverili delovanje svojih sistemov. Obvestili so tudi PayPal in posrednike, ki jih uporabljajo za pošiljanje tovrstnih sporočil. Najverjetnejši razlog, po vseh zbranih podatkih in preteklih težavah PayPala, je izbira cenejšega servisa/ponudnika za pošiljanje SMS potrditvenih sporočil.

Napaka naj bi bila zdaj v celoti odpravljena. Če se lahko prijavite v PayPal račun, je priporočljivo, da si takoj zamenjate način večstopenjske avtentikacije. Tako vas nikoli več ne bo skrbelo, ali boste dobili SMS ali ne.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Google PayPal


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več