Triki in nasveti
22.03.2009 19:55
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varna uporaba socialnih mrež

Facebook je lahko tudi nevaren.
Facebook je lahko tudi nevaren.

Socialne mreže, ki so iz leta v leto vedno bolj priljubljene, so lahko pri ohranjanju osebnih, poslovnih in družinskih stikov v veliko pomoč. In v čem je njihova slabost: Zlobneži vedo, da jih pogosto uporabljate, zato se jih pazite.

Na kaj moramo biti pozorni:
Pretkani sociopati uporabljajo socialne mreže z enim samim namenom. Okužiti vaš računalnik.
Scenarij: Pravkar ste v vaš poštni nabiralnik dobili sporočilo od enega izmed vaših prijateljev, ki je bilo poslano preko ene izmed popularnih socialnih mrež, kot je npr. Facebook.

Sporočilo obljublja veliko smeha, in usmerja na spletno stran, za katero še nikoli niste slišali. Glede na to, da je poslano od dobrega prijatelja boste sporočilu zaupali in kliknili na povezavo-in še preden se boste zavedali, bo vaš računalnik preusmerjen na kakšno “phishing” stran, ki vas bo okradla uporabniškega imena in gesla za vstop v Facebook ali pa se bo na vaš sistem nezavedno naložil kakšen trojanski konj, ki bo brez premisleka posesal vsa vaša gesla.

Naj si bo krivec ponarejena stran nekega profila,ki služi zloveščemu namenu ali sporočilo, ki domnevno prihaja iz strani našega najboljšega prijatelja, socialne mreže postajajo najnovejši medij za zlonamerne programske napade. Ker postajajo operacijski sistemi in aplikacije na njih vse bolj težki za direkten vdor, so spletni kriminalci spoznali, da je veliko lažje ljudi prepričati, da kliknejo na nevarno povezavo, odprejo okužene datoteke in zaženejo zlonamerno programsko opremo. In najboljše mesto, kjer se lahko izkoristi zaupanje prijateljev, sošolcev in znancem prav gotovo predstavlja sam mehanizem socialnih mrež.

V današnjem času, veliko spletnih uporabnikov loči spam pošto od običajne. Ampak kaj se zgodi, če ta pošta prihaja v obliki sporočila iz socialne mreže in vas nevede popelje na stran, ki je na las podobna vstopni strani kakšnega Myspeace-a ali Facebook-a. Minil bo kakšen teden ali dva, in naenkrat bodo tatovi podatkov upravljali z vašim uporabniški računom in pošiljali zlovešče URL naslove preko katerih se bodo kot gobe po dežju na računalnike vaših prijateljev nalagali zlobni virusi.

Največji mreži Facebook in MySpace se že dolgo ubadata z množico črvov in drugo nesnago, ki se neodvisno od uporabnikovih dejanj širi na vse konce sveta.

Rešitev?
Če dobite občutek, da je vaš uporabniški račun na kakšni izmed socialnih mrež kontroliran iz strani hudodelcev, to nemudoma sporočite administratorjem strani ali podporni ekipi.

Večkrat zamenjajte vaše vstopno geslo in se izogibajte klikanju povezav, ki vas ponovno vodijo na vstopno stran socialne mreže.

Namesto tega, celotno pot do določenega URL naslova vpišite v vaš brskalnik ali uporabite že obstoječ zaznamek.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več