Računalništvo, telefonija
26.03.2007 17:08
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PlayStation 3 – več kot samo igralna konzola


PlayStation 3 v vsej svoji lepoti.

Že v uvodu recenzije novega PlayStationa 3 je treba povedati, da je imel novinec od samega rojstva dalje precej smole. Odkar je leta 2005 na bivšem E3 Sony širši publiki prvič pokazal njegov koncept, so se nad ubogo, nič hudega slutečo konzolo hitro začeli zgrinjati črni oblaki. Kot da bi Microsoft izdelal voodoo lutke v obliki PS3 in v nje vztrajno zabadal žebljičke. Ali pa kar žeblje. Z zastrupljeno konico.

Najprej nas je po glavi udaril slabo zamišljen igralni plošček, ki je izgledal kot bumerang in so ga leto kasneje zamenjali z dobrim starim DualShock dizajnom. Nato je prišlo na vrsto bahanje s filmčki “igralnega dela” iger MotorStorm in KillZone 2, za katere se je hitro izkazalo, da so bili seveda predpripravljeni. Sledila je objava visoke cene in prestavitev izida s spomladi na jesen 2005 zaradi problemov s proizvodnjo modrih diod za Blu-ray pogon, ki so ga pri Sonyu na vsak način želeli imeti v svoji konzoli (sploh ta odločitev, v navezi z dragim razvojem Cell-procesorja, sta glavna faktorja za tako visoko prodajno ceno). Potem je prišlo na vrsto tožarjenje s podjetjem Immersion, s katerim se Sony ni in ni želel pogoditi (šele pred kratkim so se končno pobotali) in je raje iz PlayStation 3 ploščka odstranil funkcijo tresenja, kot pa takrat plačal za patent. Nato so pogoltnili obljube, da bodo PS3


Stara podoba, nekaj vzeto, nekaj dodano in novo ime – SIXAXIS

izdali naenkrat v vseh treh regijah in evropski izid hladnokrvno prestavili na marec 2007, kar pa vseeno ni pomagalo začetnima pošiljkama za ZDA in Japonsko, ki sta bili kljub temu manjši od obljubljenih kvot. Če k temu prištejemo še nekatere naravnost arogantske izjave najvišjih mož Sonyevega PlayStation oddelka, odločitev, da bo imela PAL-različica slabšo združljivost za nazaj kot doslej ameriške in japonske različice, izid mnogo cenejšega Wii-ja, dejstvo, da je njihov rival Xbox 360 na policah že več kot eno leto, manjko ekskluzivnih iger in prestop mnogih velikih imen tudi na Microsoftovo stran (Assassin’s Creed, Grand Theft Auto IV, Devil May Cry 4, Virtua Fighter 5 …) se zdi, da se je PlayStationu 3 zalomilo prav vse, kar je bilo mogoče.

Samo en pogled na lično, odsevno površino PlayStationa 3, ki je končno našel pot v naše domove, daje vedeti, da temu ni tako. Konzolo so si navsezadnje zamislili,


Častna gosta na PS3 predstavitvi v Big Bangu Giga – Sebastian Cavazza in Rado Mulej.

izdelali in jo sedaj tržijo “samo” ljudje. In ljudje, kot veste, pogosto in vztrajno grešimo. Ker pa nas zanima srce in duša novega Sonyevega črnega monolita, bomo za trenutek pozabili na grehe njegovih očetov, na neusmiljeno konkurenco in na vse nesrečne okoliščine. Na kratko se bomo osredotočili samo na to, kar ekstravagantno ždi v našem televizijskem regalu in že s svojim videzom ponosno daje vedeti, da je navsezadnje nekaj najboljšega, s čemer lahko v tem trenutku obogatimo naše dnevne sobe.

Najprej ponovimo, kaj se skriva pod pokrovom. Srček PlayStationa 3 je procesor Cell, ki ga je Sony razvil v navezi s Toshibo in IBM. V grobem rečeno je sestavljen iz glavnega procesorja (takta 3.2 GHz), ki je preko hitrega vodila povezan s sedmimi koprocesorji (osmi je v PS3 konfiguraciji nedelujoč). Grafiko poganja 550-


Obiskovalci so lahko iz prve roke preizkusili novo trojko.

megaherčni RSX, ki ga je razvila nVidia in je osnovan na Geforce seriji 7. Pomnilnika sta dva: 256 MB DDR3, rezerviran samo za grafiko, in hitri 256 MB XDR, ki si ga po potrebi deli ves sistem. Sledi SerialATA trdi disk s kapaciteto 60 GB, IEEE 802.11b/g Wi-Fi vmesnik in vgrajena napajalnik ter seveda mrežna kartica. Uradni format je modrožarkovni Blue-ray, ki podpira ločljivost vse tja do 1080p, kar je 1.920*1.080 pik v neprepletenem načinu.

Toda eno so suhoparni tehnični podatki, drugo pa odložitev prijetno težke škatle z napisom PlayStation 3 in fetišistično zlaganje njene vsebine na domačno mizo. V škatli so nas pričakali: napajalni kabel, (pre)kratki mrežni kabel, USB kabel za polnjenje ploščka, SIXAXIS plošček, patetični kompozitni kabel in, seveda, PlayStation 3. Če imate LCD ali plasma televizor – kar je za takšno napravo skoraj samo po sebi umevno – je že na tem mestu treba poudariti, da je nakup boljšega kabla praktično nuja. Pridodati kompozitni kabel h konzoli, ki lahko iz sebe izdavi 1080p, je enako, kot bi kupili nov Ferrari, pripeljali pa bi vam ga na vseh štirih rezervnih kolesih! Plus je pa, da je AV/multi out priključek na PS3 konzoli enak priključku na PS2, tako da lahko uporabite kablovje z dvojke.


Ridge Racer 7 – še lepša grafika (tudi v 1080p), kostumizacija, nove progre, novi avtomobili in stara dobra igralnost.

Že ko primemo PlayStation 3 v roke in ga potežkamo, nam da vedeti, da je do roba napolnjen s tehnologijo. Na sprednji strani se za pokrovom skrivajo odprtine za Memory Stick/SD/CompactFlash kartice, ob spodnjem robu so kar štirje USB (2.0) priključki, na desni pa je kromirana odprtina za vstavljanje ploščkov (brez nadležnega pladnja) in lična gumba za vklop/izklop konzole ter odstranitev ploščka, na katera samo nežno položimo prst. Na zgornjem, izbočenem delu konzole se v Spider-man fontu ponosno sveti napis PlayStation 3, na zadnjem delu pa nas pričakajo HDMI-izhod, digitalni izhod za audio, LAN-priključek, AV/multi out, odprtina za napajanje in glavni gumb za vklop/izklop napajanja. To je to. Treba je le še najti dovolj zračen prostor (na desni strani, kjer so reže za hlajanje, se PS3 zelo hitro ogreje), priklopiti konzolo na električno omrežje, televizor/LCD-monitor in mrežno kartico/usmerjevalnik, vzeti plošček v roke (ob prvi uporabi ga je potrebno zaradi polnjenja priključiti), se zlekniti in na ploščku stisniti osrednji gumb. Konzola nežno zapiska in zaživi.

Po vklopu nas je pričakal pregleden osrednji menu, v katerem smo hitro nastavili nekaj osnovnih in omrežnih parametrov, se registrirali in takoj dol potegnili firmware nadgradnjo (v tem trenutku je bila različica 1.60), kar je vzelo okoli 15 minut. Sledil je preizkus brskanja po spletu – vmesnik je intuitiven in čeprav je vtipkavanje e-naslovov, premikanje po straneh, klikanje in približevanje pogleda s


MotorStorm – vzdušna dirkačina/razbijavščina čez drn in strn z odlično fiziko in premalo progami.

ploščkom nekoliko zamudnejše, je splošni vtis še vseeno več kot pozitiven (sicer pa lahko preko USB-priključkov na PS3 mirne volje priklopite tipkovnico in miško). Mimogrede: PlayStation Store za Slovenijo trenutno (še) ni podprt.

Konzolo smo testirali na HD Ready LCD-televizorju z dokupljenim HDMI kablom (najcenejši je 30 evrov), zato smo ločljivost nastavili na optimalnih 720p. Ker v Big Bangu, kjer so nam konzolo dali v preizkus, še ni naprodaj Blu-ray filmov (pravijo, da pridejo v kratkem), te zmožnosti konzole nismo mogli preizkusiti. Četudi bi jo lahko, bi morali Blu-ray film predvajati ali v 1080i, ali celo v 480p, saj PlayStation 3 še vedno ne zna pretvoriti Blu-ray videa iz 1080p v 720p. V prihodnjih nadgradnjah se bo to, upamo vsaj, uredilo.

SIXAXIS plošček je v bistvu novost v stari preobleki. Je brezžičen (Bluetooth), ima vgrajeno baterijo, L2/R2 gumba sta odslej petelina in pridobil je nov osrednji gumb, s katerim prižigamo/ugašamo konzolo ter se iz iger/filmov vračamo v osrednji meni. Zaradi odstranjene funkcije tresenja je znotraj skorajda prazen (v temi, gledano proti svetlobi, se celo vidi skozenj!) in občutno lažji od predhodnika. Vibriranje smo hitro kar malček pogrešali, funkcija zaznave nagibanja pa je za zdaj bolj ali manj neizkoriščena in je sami nismo preveč uporabljali. Morda bo v prihodnosti drugače.


Resistance – Fall of Men. Prvoosebna streljačina izpod rok ustvarjalcev Ratchet & Clank. Starošolska akcija z nekaj odličnimi orožji.

Gledanje DVD filma ni bilo nič posebnega. Pogon je prijetno tih, žal pa PS3 za zdaj še ne pretvarja DVD-videa v višjo ločljivost, tako da občutne vidne razlike, pa čeprav je bil vprežen HDMI-kabel, glede na običajne DVD-predvajalnike ni bilo. Tudi to je obljubljeno v prihodnjih različicah nadgradnje.

Vse te naštete funkcije – internet, dolvleka datotek, gledanje filmov, itd. – so le dobrodošli, dodatni bonbončki. PlayStation 3 je po duši še vedno igralna konzola. Na test smo dobili štiri igre: Ridge Racer 7, Resistance: Fall of Men, MotorStorm in Formula One Championship Edition. V posamezne igre se tu ne bomo spuščali, toda prestop iz CRT-televizorja, povezanega s PlayStationom 2 na LCD-televizor in PlayStation 3 je resnično paša za oči. Čeprav imamo tako opevani “HD” na računalnikih že od konca 90-ih prejšnjega stoletja dalje, je prihod visoke ločljivosti tudi v dnevne sobe še vedno sveža izkušnja. Četudi PC igralci poznamo večigralstvo že dolga leta, je poseben užitek leči v kavč ali posteljo, z brezžičnim ploščkom zagnati igro in se hitro ter neboleče pomeriti z igralci po vsem svetu. Igranje iger na računalniku in igranje iger na konzoli bo vselej kanček drugačna izkušnja in pravi igričar si bo želel obeh. Sploh ob ekskluzivah ter prednostih in slabostih obeh platform.


Formula One Champion Edition – edina nova formulščina na trgu. Samo za navdušence nad F1.

Prestop v višjo ločljivost k sreči ni edini napredek glede na prejšnjo generacijo konzol; privzeto vgrajen trdi disk, močnejšo drobovje, spletni servis in druge značilnosti PlayStationa 3 obljubljajo evolucijo konzolnih iger tudi v igralnem smislu, ne samo grafičnem. Če le razvijalci iger ne bodo preveč leni in igralci iger premalo kritični seveda.

In že smo se znašli pri težkem vprašanju: priporočiti PlayStation 3, da ali ne? Da mašina vsekakor ni od muh, je jasno, kot tudi to, da se je ne bi branil praktično nihče. Toda ob nakupu tovrstnih naprav na žalost ne moremo upoštevati samo to, kar je v škatli, temveč tudi vse mogoče ostale okoliščine. In tu nastopi največja ovira: cena. Za tiste, ki imajo nekaj pod palcem, se zanimajo za najsodobnejšo tehnologijo in posedujejo dober (po možnosti polnokrvni HD) televizor, je izbira skorajda jasna. PlayStation 3 bo takšnim lahko samo v ponos. Vsi ostali, ki ravno nimate 600 evrov drobiža nekje pozabljenega v denarnici, pa vas bo še toliko njegovih pozitivnih lastnosti težko prepričalo v nakup. Če se spomnimo še na konkurenco (Microsoft Xbox 360, HD DVD format), ki ne počiva, prav tako veliko nudi in je cenovno zelo konkurenčna, ter povprečno začetno bero ekskluzivnih iger (Resistance: Fall of Men in MotorStorm sta še največji imeni), odločitev Za postane še toliko težja.


Zastonj dolpotegljiv Gran Turismo HD Concept – odlična predjed za prihajajoči GT5.

Ampak! Navkljub trnovi začetni poti je jasno, da PlayStation 3 v sebi skriva velik potencial in v dobrobit vseh igričarjev upamo, da bodo le-ti nekoč in čimprej izkoriščeni. Po samo nekajdnevni uporabi lahko mirne vesti rečemo, da se ga še kako splača ohraniti v mislih in spremljati njegov razvoj. Sony ima velike načrte s svojim nalinijskim servisom, igre bodo prišle, cena bo nekoč padla, HD-televizorji bodo vse bolj razširjeni. In takrat se zna zgoditi, da se bo PlayStation 3 iz prestižne visokotehnološke igračke prelevil v nepogrešljivo napravo vsake moderne dnevne sobe.

Plusi:
+Blu-ray pogon
+podpora 1080p
+tišina delovanja
+brezžični plošček
+zastonj večigralstvo
+trdi disk

Minusi:
-cena
-manjko ubijalskih naslovov
-vojna HD formatov še traja
-plošček ne vibrira
-priložen samo kompozitni kabel


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več