24.10.2018 12:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametna očala, ki jih boste dejansko nosili

.. Podjetje s 500 zaposlenimi razvija pametna očala Focals, ki jih lahko označimo kot moderne in primerne za vsakdanjo uporabo ..


Pametna očala, ki jih boste dejansko nosili
Pametna očala, ki jih boste dejansko nosili

Spoznajte pametna očala, ki bi lahko popravila vse napake očal Google Glass. Medtem ko Silicijeva dolina cilja na do zdaj še ne videno tehnologijo mešane realnosti, podjetje s 500 zaposlenimi, North (predhodno imenovano Thalmic Labs), že peto leto zapored razvija pametna očala Focals – očala za 999 ameriških dolarjev (874,8 evra), ki jih lahko označimo kot moderna in primerna za vsakdanjo uporabo.

Očaka Focals so v marsičem ravno to, kar smo pričakovali od pametnih očal Google Glass, vendar na koncu nismo dočakali. Opremljena so s tehnologijo nevidnega holografskega ekrana, ki uporabniku prikazuje subtilne odtenke prejetih sporočil in med drugim tudi “turn-by-turn” navodila z glasovno in avdio interakcijo. Ta je možna zaradi vgrajenega posebnega vmesnika Amazon Alexa asistentke.


Pametna očala Focals so na voljo v klasičnem in okroglem dizajnu, in sicer v treh različnih barvnih kombinacijah – črni, sivi in barvi želvjega oklepa. Če se morda sprašujete, ali je možno očala uporabljati, če imate dioptrijo, je odgovor pritrdilen. North zagotavlja do 18 ur uporabe očal, kompatibilne pa so tako z Android kot z iOS sistemi, seveda preko Bluetooth povezave.


Podjetje North je ustvarilo retinalno projekcijsko tehnologijo znotraj očal samih, glavni izvršni direktor podjetja Stephen Lake pa pravi, da uporabnik ne vidi okvirja, kot smo to navajeni pri ostalih pametnih očalih, temveč se prikazujejo majhni 2D elementi, ki se pojavljajo pred očmi. 2D znaki se kažejo na subtilen način, kot da bi bili del realnega sveta, ki ga uporabnik gleda skozi očala. Ključna prednost tehnologije projekcije je, da je produkt precej manjši od konkurence, prav tako pa je pomembno izpostaviti, da ostali ljudje teh elementov ne vidijo.


“Znotraj očal na desni strani je majhen, natančen projektor”, pravi Lake. “Ta projektor je sestavljen iz velikega števila optičnih delcev v notranjosti, ki sprožajo žarke svetlobe na točko, ki se nahaja 2 mikrona stran. Gre za majhno točko, ki se preskenira na holografski element na leči. Pošiljamo majhne žarke svetlobe piksel po piksel – svetloba se odbija od holografskega elementa direktno v uporabnikovo oko”, je dodatno pojasnil Lake.


Očala Focals so zelo subtilna

Kaj je torej tisto, kar razlikuje produkte North od tega, kar smo videli do zdaj? Pred preimenovanjem je Thalmic Labs bil znan po svoji Myo zapestnici, ki jo je uporabnik upravljal z gestami. Ravno pred kratkim se je podjetje odločilo, da produkta ne bodo razvijali naprej. Pametna očala Focals so narejena tako, da za uporabo potrebujemo pametni prstan Loop. Brez tega bomo sicer videli obvestila v očalih, vendar z njimi ne bomo morali vzpostaviti interakcije – ne bo torej upravljanja na dotik. Še ena stvar, ki se jo je North naučil od Google Glass? Pametna očala so brez kamere.


“Pametni prstan Loop premore pet-smerni “joytick” in je za to optimalni vmesnik za ta produkt”, prav Lake. “Že za čas produkta Myo smo porabili veliko časa, da bi našli idealen vmesnik za ta tip produkta – preizkusili smo vse od glasovnega upravljanja, upravljanja na dotik in še bi se kaj našlo. Najbolj čudovita stvar pri Loopu je, da je neverjetno diskreten – imamo ga na eni roki, upravljamo ga s kliki, ne potrebujemo nobenih velikih gibov, prav tako pa se nam ni potrebno dotikati očal”, pojasnjuje Lake.


Trenutno je na voljo zelo omejeno število lastnosti, ki so pripravljene za uporabo v praksi, kar pa ne nujno pomeni slabo stvar, namreč pametna očala Focals so že v štartu narejena tako, da so karseda nevidna. To vključuje komunikacijo – branje in odgovarjanje na sporočila preko Google voice-a; Go – iskanje in dobivanje “turn-by-turn” navodil do lokalnih restavracij ali znamenitosti preko MapBox navigacije in Foursquare priporočil, poleg tega pa je tukaj še Day To Day, ki vsebuje koledar, vremensko napoved in novice. Dve partnerski aplikaciji sta Uber in Alexa – pomembno je izpostaviti, da je Amazon poleg Intela glavni investitor podjetja North.


“Z Amazonom nam je uspel pomemben dosežek, in sicer smo skupaj ustvarili vrhunsko verzijo Alexe, ki je posebej prilagojena za očala”, pravi Lake. “Glavna ideja je, da uporabnik ne sliši zgolj avdio odziva, temveč tudi vidi besedilo v zgornjem desnem kotu očal”, je še dodal. Pametna očala Focals so prilagojena za vsakega uporabnika posebej – za glavo in oči. S pomočjo 3D skeniranja podjetje North določi parametre in kupcu dostavi točno to kar si želi. Za zdaj bodo pametna očala Focals na voljo samo v Northovih ekskluzivnih prodajalnah v Brooklynu in Torontu. Očala Focals, ki ne bodo na recept in bodo klasičnega dizajna, bodo na voljo za naročila do konca leta 2018, medtem ko naj bi model z okroglimi okvirji bil na voljo leta 2019.


Pametna očala, ki so dejansko uporabna

Northov izvršni direktor si vsaj v tej fazi ne želi, da bi njihova očala Focals ljudje prepoznali kot igračo, temveč cilja na to, da bi vsak človek lahko uporabljal njihova očala namesto svojih, povsem za vsakdanjo rabo. “Vsi ti veliki in neprivlačni AR produkti so narejeni za to, da nas preslepijo in nam zakrijejo oči pred resnico”, pravi Lake. “Produktivnost je tista, s katero si želimo označiti očala Focals. Seveda bomo vključili zabavne elemente, ne želimo izpasti najbolj dolgočasno podjetje, vendar želimo izpasti realno, zaželjeno podjetje. Dejstvo je, da je uporabniška izkušnja v veliki meri odvisna od tega, kako vse aplikacije uporabniku nudijo uporabnost in vrednost, kako nudijo produkt, ki je resnično uporaben in ki dosega visoko mero dodane vrednosti. Ko enkrat dosežemo vse to, se posvetimo tudi izkušnji zabave in sproščene rabe produkta. Torej najprej kvalitetna uporabniška izkušnja in šele potem zabava in ostale lastnosti, ki jih ljudje že v štartu dojemajo kot “manj resne”, je zaključil Lake.



Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več