Telefoni
20.08.2021 11:15
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 skritih funkcij Android telefonov

Android je preplavljen s številnimi funkcijami, med katerimi se lahko hitro izgubite. Nekatere uporabljate vsakodnevno, za druge pa kljub priročnosti verjetno niste še niti slišali.
Android telefoni z vsako novo izdajo dobijo kopico novih funkcij. Nekatere izmed njih kljub uporabnosti ostanejo skrite in pozabljene.
Android telefoni z vsako novo izdajo dobijo kopico novih funkcij. Nekatere izmed njih kljub uporabnosti ostanejo skrite in pozabljene.

Vsako novo Android različico vedno spremlja pester nabor svežih funkcij. Nekatere izmed njih takoj spremenijo način uporabe telefonov, druge pa tiho izzvenijo, še preden uporabniki sploh dobijo priložnost, da se z njimi seznanijo.

In potem obstajajo funkcije, ki spadajo nekje vmes: funkcije, ki se zdijo koristne, morda celo vzbudijo vaše zanimanje, ko prvič slišite zanje, potem pa se porazgubijo med ostalimi funkcijami oziroma aplikacijami in so sčasoma pozabljene. Medtem ko čakate na najnovejšo različico Android 12, si vzemite čas in ponovno odkrijte nekatere pozabljene funkcije, ki samo čakajo, da izkoristite njihovo uporabnost.

#1 Hitro preklapljanje med aplikacijami

Ena izmed najbolj uporabnih funkcij je tudi ena najmanj znanih in odkritih. Funkcija hitrega preklopa med aplikacijami, podobna računalniški različici Alt-Tab, je bila prvič dodana leta 2016 v Android 7. Odpuščeno vam je, če ste pozabili nanjo ali pa morda sploh niste vedeli za to, saj vas nič v telefonu ne opozori na njen obstoj. Od prvega izida je hitro preklapljanje doživelo nekaj sprememb in nadgradenj.

Kako deluje? Če uporabljate kretnje za brskanje po telefonu, torej brez navigacijskih gumbov na zaslonu, s prstom povlecite desno kjer koli na spodnjem delu zaslona. To vas bo pripeljalo nazaj do vaše zadnje uporabljene aplikacije. Od tam lahko znova potegnete prst v desno, da se vrnete še en korak nazaj v zgodovini uporabe aplikacij.

Uporabniki tradicionalnih navigacijskih gumbov imajo podobno funkcijo vgrajeno v tipki »Pregled« (kvadratna ikona poleg Nazaj in Domov). Na hitro dvakrat pritisnite tipko »Pregled« in preklopili boste med zadnjimi uporabljenimi aplikacijami.

#2 Bližnjice do aplikacij

Ko že govorimo o bližnjicah, ima Android neverjetno priročen sistem, imenovan precej primerno: »Bližnjice do aplikacij«. Funkcija je popolnoma skrita in jo boste težko po naključju odkrili sami. Bližnjice do aplikacij si lahko predstavljate kot neposredne povezave do določenih funkcij v mobilnih aplikacijah. Torej način, kako lahko pridete do posameznih dejanj ali posebnih območij v aplikaciji, ne da bi morali iti skozi tipičen postopek odpiranja, iskanja po menijih in klikanja na več ukazov.

Če si želite ogledati možnost bližnjic, za sekundo pridržite določeno aplikacijo, bodisi na domačem zaslonu ali v predalu aplikacije. Možnosti se razlikujejo pri vsaki aplikaciji, vendar boste zagotovo našli nekaj čudovitih zakladov:

  • Google Dokumenti – ne da bi odprli aplikacijo, lahko naredite nov dokument ali iščete med nedavno uporabljenimi dokumenti.
  • Google Drive – neposreden dostop do funkcije iskanja, nalaganje nove datoteke ali celo skeniranje fizičnega dokumenta s kamero telefona.
  • Google Koledar – ustvarite nov dogodek, opravilo ali opomnik.

Ko boste našli novo najljubšo bližnjico, jo lahko iz menija aplikacije kadar koli izvlečete in postavite neposredno na začetni zaslon za še hitrejši dostop.

#3 Pripenjanje aplikacij

Pogosto spregledana funkcija, predstavljena že leta 2014 v izdaji Android 5, je funkcija pripenjanje ali zaklepanje aplikacij. Omogoča vam, da na zaslonu zaklenete določeno aplikacijo ali postopek, nato pa morate odkleniti napravo, preden lahko dostopate do česar koli drugega.

Ideja je pravzaprav precej smiselna takrat, ko telefon predate prijatelju ali sodelavcu, da si ogleda določen dokument, pogleda nekaj na spletni strani ali pa opravi hiter klic in ne želite, da ima dostop do preostalih funkcij oziroma aplikacij. Vzemite si dve sekundi, da na zaslon pripnete ali zaklenete želeno aplikacijo in tako boste vedno mirni, saj se boste zavedali, da bodo podatki ostali nedostopni in na varnem, dokler telefon ne bo spet v vaših rokah.

Funkcija se skriva v sistemskih nastavitvah in se pri določenih telefonih imensko razlikuje. Uporabite brskalnik in iščite zaklepanje ali pripenjanje aplikacij. Sledite navodilom in vaši podatki bodo na varnem tudi v tujih rokah.

#4 Način za goste ali drugi prostor

Če res želite zaščititi svojo napravo, se ponovno seznanite s pametnim in praktičnim gostujočim načinom sistema Android. V bistvu je to kot način brez beleženja zgodovine za celoten telefon, kjer so nameščene le osnovne aplikacije in funkcije. Nihče ne more dostopati do vaših podatkov, računov in profilov, ne da bi se najprej ponovno vpisali v telefon z geslom, vzorcem ali prepoznavo prstnega odtisa. Spremembe, storjene v tem okolju, ne vplivajo na vaše običajne nastavitve pametnega telefona. Gre za zelo močno obliko zasebnosti, ki pa je premalo izkoriščena.

Odprite razdelek »Nastavitve« in poiščite »Več uporabnikov« ali »Drugi Prostor«. Vklopite funkcijo in pojavilo se vam bo novo okolje, prilagojeno za gostujočega uporabnika. Ko ste pripravljeni izstopiti iz gostujočega načina, izberite »Odstrani gosta« v opravilni vrstici. S tem boste izbrisali in ponastavili vse, kar je bilo storjenega v tem začasnem profilu.

#5 Obnovite nenamerno izbrisana obvestila

Ste že kdaj nenamerno počistili vrstico z obvestili in v zadnjem trenutku opazili pomembno obvestilo? Na srečo lahko na enostaven način povrnete vsa obvestila in opozorila, ki ste jih prejeli v zadnjih dneh.

Če želite zagotoviti dostop do vseh obvestil v napravi, boste morali vklopiti funkcijo »Zgodovina obvestil«, ki bo evidentirala vsa obvestila v zadnjih 24 urah. Ko boste prejeli več obvestil, lahko v tem meniju kliknete na določeno obvestilo in sistem vas bo popeljal neposredno do zahtevane aplikacije. V primeru, da vaš telefon ne podpira te funkcije, si lahko naložite eno izmed neštetih aplikacij, ki shranjujejo zgodovino obvestil.

#6 Ne moti!

Še vedno ročno utišate telefon ponoči ali v službi? Android ima vgrajeno funkcijo, ki to stori samodejno namesto vas. Pobrskajte po sistemskih nastavitvah (Zvok ali Obvestila), poiščite in kliknite na vrstico z napisom »Ne moti« in pojavilo se vam bo novo okno. Tam lahko aktivirate in ustvarite vse vrste samodejnih pravil po meri, kako naj se vaš telefon obnaša v različnih časih in pogojih.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MARUSSIG d.o.o.

Čepovanska 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 508 427
Z digitalizacijo prehiteti konkurenco ERP je prilagodljivo, optimirano in vitko možgansko središče tehnološkega sistema vašega podjetja. Ponudbe, nabave, načrtovanje dobav ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več