Programska in razvojna orodja
23.05.2017 09:33
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 velikih naznanil iz konference Google I/O 2017

5 velikih naznanil iz konference Google I/O 2017
5 velikih naznanil iz konference Google I/O 2017

Če pogosto spremljate tehnološke novice verjetno poznate napovedi in obljube, ki se vrtijo okrog umetne inteligence, virtualne resničnosti in ostalih novodobnih tehnoloških trendov kajne? Pogosto se zdi, da je vse to nekje daleč stran, sicer se zavedamo, da bomo enkrat prišli do tja, vendar se nam trenutno še vse to zdi primitivno.

Na tradicionalni Googlovi konferenci razvijalcev je podjetje predstavilo nekaj najbolj obetavnih in praktičnih projektov iz področja umetne inteligence in učenja računalnikov. Morda vas ne bodo ravno pustili brez besed, bodo pa zato poskrbeli, da boste dodobra spoznali potencial tehnologije in kako Google zelo resno polaga velike upe na razvoj trendov v prihodnosti.

Na letošnji konferenci strokovnja javnost ni pričakovala novih presežkov na področju strojne opreme, je pa prišel čas, da Google nadgradi tisto kar je pokazal lani, posebej pomembno je bilo področje osebnih, digitalnih asistentov, potem navidezna resničnost in računalništvo v oblaku.

1. Google Lens

Kljub temu, da bo preteklo še kar nekaj časa preden bo Google Lens nared, je občinstvo konference navdušeno spremljalo prestavitev ideje. Aplikacija uporablja tehnologijo prepoznavanja objektov, ki se pojavijo pred kamero, kar pomeni, da če jaz poslikam neko rožo, Google Lens pove katera vrsta rože je na kameri.

Za lažjo predstavo, kako Google Lens deluje v praksi, dodajamo še en primer, in sicer bomo lahko na podoben način kot prej pri roži, kamero usmerili v wi-fi router oz. natančneje v zadnjo stran routerja, kjer so po navadi dolga gesla, aplikacija pa bo prepoznala geslo in avtomatsko povezala napravo z omrežjem, brez vsakršnega ročnega vnašanja gesla. Spet podobni načini rabe bi lahko bili usmerjanje v restavracije in takojšnji dostop do informacij glede hrane, ocene hrane in menijev.

Na konferenci Google ni izdal točnega datuma izida Google Lens-a, vendar je namignil, da naj bi bil del digitalnega asistenta. Kljub temu, se morda še najbolj uporaben način integracije zdi kar direktno v kamero.

2. (Samostojna) očala Daydream

Lansko leto je na isti konferenci Google naznanil platformo Daydream VR, poleg tega pa je predstavil sicer estetsko dovršena, vendar nekoliko manj udobna VR očala, preko katerih lahko že s povprečnim pametnim telefonom doživimo solidno VR izkušnjo. Tudi letos je Google postregel z nekaj velikimi naznanili glede VR seta Daydream. Prva je ta, da bodo nove Samsung Galaxy naprave kompatibilne s platformo Daydream. To je zagotovo zanimiva inovacija, kajti do tega trenutka so Samsungove naprave delale zgolj z Gear VR-jem, alternativnim VR setom, ki je bilo opremljeno z Facebookovo VR pogruntavščino Oculus VR.

Google je med drugim naznanil tudi to, da pripravlja dve samostojni Daydream napravi, za kateri bo potrebno uporabiti pametni telefon, če bomo želeli, da Daydream dejansko funkcionira. Določena partnerstva se že sklepajo, in sicer s HTC-jem, ki že izdeluje platformo Vive VR, poleg tega pa Google cilja na Lenovo, ki naj bi izdelovalo naprave. Tudi glede Daydream-a Google ni naznanil datuma izida.

3. Zanimiva fotografska orodja

Googlova fotografska aplikacija v tem trenutku šteje 500 milijonov uporabnikov. Skrivnostna formula za uspeh se skriva v umetni inteligenci, ki se sproti uči kako sortirati med slikami in razumeti kaj vsebujejo – recimo, ko algoritem prepozna rojstnodnevno torto, združi okrog te slike vse ostale, ki so bile posnete na dan praznovanja. Naslednji korak je, da nam umetna inteligenca pomaga, da na lažji način delimo slike. Google je izpostavil, da velika večina slik, ki jih naredimo s telefonom ostane neuporabljenih. Z uporabo tehnologije prepoznavanja obraza bo aplikacija Google Photos sedaj prepoznala, da je na sliki vaš prijatelj in vam avtomatsko predlagala, da mu pošljete sliko. Glavna ideja je, da iz procesa deljenja fotografij Google odstrani vse potrebne ovire.

4. VPS – “visual positioning system”

Večina od nas verjetno dobro pozna GPS – “global positioning system” – vendar je GPS v resnici šele začetek. Kljub temu, da nas GPS dobro vodi med potovanjem po velikih zunanjih območjih, ima določene omejitve, ko je govora o bolj natančnih in specifičnih lokacijah.

Google verjame, da je VPS – “visual positioning system” – tisto, kar bo zapolnilo manjkajočo verzel. Z uporabo 3D tehnologije Tango, VPS išče predmete, ki jih prepozna okrog uporabnika in z natančnostjo nekaj centimetrov določi položaj. Googlov vodja virtualne resničnosti Clay Bavor pravi, da bo aplikacija s pomočjo VPS-a zmožna določiti točno lokacijo produkta v veliki trgovini. “GPS nas lahko pripelje do vrat”, pravi Bavor, “potem pa nas VPS lahko pripelje do točno določenega produkta”, še dodaja. Edini problem, ki se pojavlja je, da le peščica pametnih telefonov premore 3D tehnologijo Tango in tudi, če bi VPS bil danes nared, ljudje ne bi mogli izkoristiti velikega potenciala. Lenovo je lansko leto predstavil napravo, ki podpira Tango, pripravljajo pa že tudi novi telefon za letošnje leto.

5. Izboljšani Google Home

Google Home, (digitalni) asistent tehnološkega velikana, je začel solidno, vendar še vedno zaostaja za Amazonovo asistentko Alexo. Google je naznanil nekaj novosti, ki naj bi zmanjšale to razliko. Prva je klicanje – sedaj lahko preko asistenta Google Home normalno kličemo, njegove zmožnosti prepoznavanja glasu pa posrkbijo, da lahko različni člani družine uporabljajo Google Home naenkrat.

Naprava bo odslej ponujala tudi proaktivne informacije in ne zgolj puste odgovore na vprašanja. Primer tega je, da Google Home opozori na gost promet in predlaga odhod nekoliko prej. Google med drugim predstavlja SDK – “software development kit” – ki dovoljuje integracijo asistenta različnim razvijalcem v njihove produkte. To je v bistvu odgovor na Amazonovo enako potezo z Alexo.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku