Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
Varnost
01.12.2022 12:51
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 mitov o računalništvu v oblaku

Uporabniki, ki se prvič srečajo z računalništvom v oblaku, ali tisti, ki ga šele spoznavajo, imajo velikokrat napačne predstave o tem, kako ta tehnologija deluje, kateri vidiki varnosti in stroškovne učinkovitosti so najpomembnejši.

Rast računalništva v oblaku – “cloud computing”

Po zadnji napovedi agencije Gartner, mednarodni agenciji za tržne raziskave, bo poraba v oblaku po vsem svetu zrasla za 20,4% in leta 2022 dosegla 494,7 milijarde USD. Leta 2021 je bil ta trg vreden 410,9 milijarde USD. Še pomembneje pa je, da računalništvo v oblaku kaže močno rast, pri čemer naj bi leta 2023 dosegla skoraj 600 milijard USD.

Kljub ogromnemu potencialu je računalništvo v oblaku ovito v številne napačne predstave o tej tehnologiji.

Mit 1: Računalništvo v oblaku je vredno samo zaradi denarja

Obstaja mit, da so stroški storitev v oblaku visoki. Vendar pa razmerje med ceno in prednostmi pojasnjuje, kaj vse podjetje pridobi:

  • učinkovitejša analiza podatkov,
  • ugodnejša klima za inovacije (AI, IoT in ML,)
  • najsodobnejša programska on strojna oprema (software in hardware)
  • najsodobnejša kibernetska varnost
  • skladnost licenc
  • zagotavljanje neprekinjenega poslovanja
  • plačilo po porabi oz. “pay as you go”
  • učinkovitejša raba virov (elektrika, prostor …) – trajnost

Mit 2: Na voljo je samo ena možnost oblaka

Morda je najbolj razširjen mit o računalništvu v oblaku ideja, da obstaja samo en oblak, zato pri izbiri infrastrukture ni izbire. Vendar je ravno nasprotno, saj obstaja več podjetij, ki ponujajo storitve v oblaku. Največje med njimi upravljajo svetovno najbolj znana podjetja, kot so Amazon, Microsoft in Google, ki so si že zdavnaj ustvarila sloves zanesljivosti in inovativnosti. Vsaka izbira ima različne ekosisteme, funkcije upravljanja in varnosti, zato je na zato je na vas, da izberete najboljšo možnost.

Mit 3: Ko si enkrat v oblaku, lahko nanj pozabiš

Selitev v oblak se lahko razlikuje od preprostega dviga in premika z uporabo njegove infrastrukture do polne selitve na programsko opremo kot storitev (SaaS). Oblak torej ni samo tehnologija, temveč tudi poslovni model. To pomeni, da ko so vsakodnevni poslovni procesi premaknjeni v oblak, tehnologija še vedno zahteva dosledno sodelovanje, tako da se delo z računalništvom v oblaku v mnogih pogledih šele začenja. Da bi v celoti izkoristili prednosti oblaka, bo treba sisteme še naprej nadgrajevati in izboljševati. Bistvenega pomena je tudi stalno upravljanje stroškov in uspešnosti. Zato bi moral vsak potencialni uporabnik aktivnosti po začetni selitvi v oblak vključiti v svoj načrt implementacije oblaka.

Mit 4: Računalništvo v oblaku ni varno

V preteklosti je bila varnost infrastrukture v oblaku opredeljena kot morda najpomembnejša vrzel v tehnologiji. Vendar pa je prav to razlog, zakaj vsi večji ponudniki oblakov nenehno veliko vlagajo v krepitev svojih varnostnih zmogljivosti. Največji svetovni ponudniki oblakov delajo na odpravljanju varnostnih pomanjkljivosti in uvajajo nove preventivne ukrepe. Prav tako je treba omeniti, da je velika večina kršitev varnosti posledica nezanesljivih ali nepopolno posodobljenih konfiguracij računalništva v oblaku, ne pa nesposobnosti ponudnika storitev. Da se varnostna pokrajina močno spreminja, dokazuje tudi Gartnerjeva napoved, da bo do leta 2025 za 99 % varnostnih okvar računalništva v oblaku kriva stranka in ne ponudnik varnosti.

Mit 5: Biti v oblaku pomeni izgubiti nadzor

Edina izguba nadzora podatkov z računalništvom v oblaku so delovne naloge, ki jih oddate ponudniku storitev v oblaku. Podjetje, ki ponuja oblačno infrastrukturo, deluje samo v okviru omejitev, ki ste jih vnaprej določili, odvisno od obsega migracije v oblak. Takšno podjetje upravlja in vzdržuje podatkovno infrastrukturo naročnika ter zagotavlja visoko raven varnosti. Posledično ima IT oddelek vsakega podjetja več časa in se lahko bolj posveti poslovnim projektom in analizi podatkov.

Zaključek

Računalništvo v oblaku kljub napačnim predstavam o delovanju in varnosti beleži eliko rast. Vedno več podjetij verjame, zaupa tem tehnologijam. Varnost in nadzor v oblaku sta na najvišjem nivoju, pogostokrat veliko boljša kot na lokalnih strežnikih. Z prehodom v oblak se izboljša produktivnost, vzpostavi se sodobno in varno delovno okolje, Podjetju ni potrebno skrbeti za skladnost licenc, nakupe programske in strojne opreme, zagotavljanju prostora in ostalih virov za strežnike …

V podjetju Crayon imamo več kot 2.000 strokovnjakov za oblak, programsko opremo in AI rešitve, pripravljenih na vašo digitalno transformacijo. Imate vprašanje, želite izvedeti, kako lahko računalništvo v oblaku izkoristite tudi v vašem podjetju? Pišite nam.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več