Računalništvo, telefonija
28.08.2012 06:17
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z magično kroglo nad prekomerno uporabo računalnika

Magično kroglo Personal Energy Orb lahko napolnimo le z vožnjo s kolesom.
Magično kroglo Personal Energy Orb lahko napolnimo le z vožnjo s kolesom.

Vsi bolj ali manj vemo, da prekomerna uporaba računalnikov ogroža zdravje in vodi v odvisnost. Predvsem mladi težko ločijo med računalnikom kot delovnim pripomočkom in sredstvom za sprostitev ter preživljanje praznega časa. Čeprav nekateri operacijski sistemi omogočajo omejevanje uporabe računalnika, se to med uporabniki ni kaj prida prijelo. To je bil tudi eden od razlogov, zakaj je mladenič Janko Hofmann pripravil »magično« kroglo, ki naj bi tudi najbolj lene spravila od računalnika.

Elektronska krogla Personal Energy Orb je preko USB priključka povezana na osebni računalnik. Na njem je nameščena namenska programska oprema. Ta prikazuje napolnjenost krogle Personal Energy Orb in je neposredno povezana z delom operacijskega sistema, ki nadzira delovanje računalniške miške. Naprava je zasnovana na način, da se preko priključka USB prazni. Ko je njena baterija povsem izpraznjena, se hitrost miške upočasni toliko, da normalno oziroma običajno delo z računalnikom ni več mogoče.

Če želi uporabnik »obnoviti« hitrost računalniške miške, nima druge izbire, kot da sede na kolo. Krogla Personal Energy Orb se namreč napolni le, če kolesari. Več časa kot uporabnik kolesari, več energije bo novost prejela preko dinama in več časa bo lahko ponovno uporabljal računalnik. Napolnjenost baterije uporabnik spremlja preko vgrajenih diod. Bolj kot bo krogla svetila zeleno, več časa bo lahko uporabljal računalnik.

Če imate nekaj inženirske krvi v sebi, lahko elektronsko kroglo Personal Energy Orb izdelate kar sami. Vsa potrebna navodila, sheme električnega vezja, programi in podobno, so prosto dosegljivi na spletnem naslovu http://goo.gl/TfsNZ. Še niste prepričani? Potem si nemudoma oglejte še videoposnetek, ki je na voljo na naslovu http://goo.gl/VjTG5.


Prijavi napako v članku