Življenjski slog
01.06.2021 09:45
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar ste želeli vedeti o električnih vozilih

… pa niste vedeli, kaj vprašati. Elektrifikacija nas je v zadnjih nekaj letih tako obnorela, da niti nismo imeli časa zadihati in najti odgovore na vsa naša vprašanja o električni energiji in inovativnem električnem pogonu.
Peter Pikl v novi knjigi "Vse, kar ste želeli vedeti o električnih vozilih" odgovarja na 100 najbolj zanimivih vprašanj o električnih vozilih.
Peter Pikl v novi knjigi "Vse, kar ste želeli vedeti o električnih vozilih" odgovarja na 100 najbolj zanimivih vprašanj o električnih vozilih.

Električna energija bo spremenila našo prihodnost, če ji bomo le to dovolili. Morda že vozite električno vozilo ali pa ga še boste. Zagotovo pa ga bodo vaši otroci ali vnuki, ki bodo na fosilna vozila gledali tako, kot današnja generacija gleda na kočije. Izgubila bodo svoj primat in videli jih bomo samo še v filmih in zbirateljskih rokah. Kljub priljubljenosti električnih vozil je večina ljudi še vedno v temi, kar se tiče same tehnologije. Kaj sploh je električni avto? Kaj ga sestavlja? Kako deluje? Kako ekološki je sploh električni avto?

Na srečo je na pomoč priskočil slovenski pisatelj Peter Pikl z novo knjigo Vse, kar ste želeli vedeti o električnih vozilih, kjer z več kot 15 let izkušenj in prav toliko projektov predelave vozil odgovarja na najbolj zanimiva vprašanja o električni tehnologiji.

Zakaj ravno knjiga o električnih vozilih?

Svet vstopa v novo dobo, kjer prednjači električna energija. Dobro stoletje nazaj je zaplulo prvo plovilo z motorjem na notranje izgorevanje. Tako kot je to v navadi človeka, je bilo sprva veliko pomislekov o varnosti tovrstnega pogona. Njegov konstruktor Gottlieb Daimler je zato motor prekril s škatlo in ga zakamufliral z električno napeljavo. Ostalo je, kot pravijo, zgodovina. Sledila je naftna prevlada, ki pa se ji počasi izteka čas.

V tem času je splošna ozaveščenost o delovanju motorja na notranje izgorevanje pričakovano narasla. Marsikdo med vami v popolnosti obvlada vse značilnosti dvotaktnega ali štiritaktnega motorja, o premični gredi, o zavorah in vseh senzorjih, ki so preplavili sodobna vozila. Ostali pa so dnevno obkroženi z raznimi informacijami o najbolj priljubljenem načinu pogona. Pisatelj Peter Pikl je s knjigo Vse, kar ste želeli vedeti o električnih vozilih želel spodbuditi enako gibanje za električna vozila.

Želi odpraviti z razmišljanjem, da je uporaba električnih vozil nevarna samo zato, ker je znanje družbe pomanjkljivo. Krivda niti ne leži na ljudeh, ampak na naftnih konglomeratih, ki sodobno družbo hranijo z vsemi možnimi oglaševalskimi vložki, kar pomeni, da se je v glavah množice zasidrala resnica, da je fosilno gorivo edini način transporta. Na srečo se splošno mnenje počasi obrača v prid električnih vozil. Knjiga slovenskega avtorja želi pojasniti osnovna vprašanja, ki si jih bo vsak posameznik postavil pred nakupom.

  • Kako se vozi in kolikšna je poraba?
  • Kaj naredim, če ostanem brez elektrike?
  • Kaj se lahko pokvari?
  • In še 97 drugih vprašanj

Ker ni želel prestrašiti bralce s pretirano strokovnostjo, so vse informacije razložene na poljuden način. Na zadnjih straneh je tako tudi zbral vse termine, ki se uporabljajo pri razlagi delovanja električnega vozila. Za nekoliko bolj podkovane bralce pa je na voljo tudi temeljitejša razlaga.

Kdo je Peter Pikl?

Dolga leta je bil edini »vaški čudak«, ki je verjel v električna vozila. Vztrajal je pri svojem ekološkem načinu razmišljanja in še naprej gojil svojo strast. Leta 2006 je predelal svoje kolo tako, da je nanj montiral elektromotor s krmilnikom. Kmalu se je lotil večjega projekta, in sicer predelave avtomobila Citroen AX 1.1 na električni pogon. Tako je postal eden izmed treh posameznikov, ki je sam v celoti izpeljal električno predelavo. Dosežek je ovekovečil v svoji prvi knjigi Naredi sam – Električno vozilo, ki je spodbudila vsaj 30 podobnih projektov po Sloveniji.

peter_pikl
Peter Pikl je obogatil svoje znanje o električnem pogonu z več kot 20 projekti predelave vozil.

Električni guru je nadgradil svoje znanje z dodatnimi 20 projekti predelave vozil. Svoje znanje ne skriva in si prizadeva ozaveščati javnost o trajnosti električnih vozil. Če želite spoznati vse prednosti električnih vozil, zakaj so prihodnost prometa ter vse pasti električnega pogona, si preberite njegov priročnik, kjer odgovori na 100 najpogostejših vprašanj o električnih vozilih.

Knjigo lahko dobite v vseh bolje založenih knjigarnah, spletni strani avtorja home-pikl.si oziroma na galarna.si.

Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili električna energija

Prijavi napako v članku