Računalništvo, telefonija
07.01.2016 06:35

Deli z drugimi:

Share

Vsakdo lahko že kupi izsiljevalsko kodo!

Zlonamerna koda Ransom32 naj bi pretentala že številne uporabnike spleta!
Zlonamerna koda Ransom32 naj bi pretentala že številne uporabnike spleta!

Ekipa spletnega portala Bleeping Computer je z obsežno raziskavo na spletu dokazala, da so izsiljevalske kode na voljo praktično vsem, ki jih želijo kupiti. Tu gre za škodljive programske kode, ki nič hudega slutečim uporabnikom zašifrirajo vse za uporabnike pomembne datoteke, nepridipravi pa od žrtev zahtevajo plačilo odkupnine v zameno za ključ za dešifriranje. Škodljive programske kode so na voljo v programskem jeziku Javascript, po potrebi pa so na voljo tudi različice izdelane v programskem jeziku HTML in CSS.

Spletni kriminalci nepridipravom ponujajo tudi priročen spletni portal za upravljanje s škodljivo programsko kodo, sama vzpostavitev in povezava z digitalno denarnico Bitcoin pa je hitra in enostavna. Kriminalna skupina nato od nepridiprava zahteva četrtino zaslužka oziroma provizije, kar se spremlja preko priročnega programa, ki beleži uspešnost napada in plačane odkupnine. Ker je izsiljevalski paket Ransom32 skorajda prosto dostopen vsem, ki uporabljajo svetovni splet, so poznavalci prepričani, da se bodo napadi z izsiljevalsko programsko kodo v naslednjih nekaj tednih močno povečali.

Na srečo se lahko pastem nevarne škodljive programske kode Ransom32 izognemo na zelo preprost način. Med varnostnimi sporočili gre upoštevati, da ne odpiramo sumljive elektronske pošte in priponk od neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader ter vso ostalo ranljivo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj kakovostnega in zanesljivega protivirusnega programa.


Prijavi napako v članku