Programska oprema
22.01.2007 07:38

Deli z drugimi:

Share

Več kot polovica smetja je trojancev in vohunskih programov

Iz PandaLabs, laboratorijev Pande Software za odkrivanje škodljive programske opreme, poročajo, da je bilo več kot polovica zlonamernih kod, odkritih v letu 2006, trojancev in oglaševalskih/vohunskih programov. To velja za zlonamerne kode, ki jih je odkril brezplačni online protivirusni pregledovalnik Panda ActiveScan, dostopen na http://www.pandasoftware.com/activescan.

Internet je odprl vrata avtorjem zlonamernih programskih kod, ki iščejo dobiček iz zlorab in kraje identitet, trojanci in vohunski programi pa so njihovo priljubljeno orodje, saj se lahko enostavno prikrijejo na računalnikih uporabnikov.

Oglaševalsko in vohunsko programje, odgovorno za skoraj 40 odstotkov odkritih okužb, je vodilno na lestvici 2006. Obe vrsti škodljivega programja sta povezani z oglaševanjem, saj zbirata zasebne podatke od okuženih uporabnikov, vključno z informacijami o obiskanih spletnih straneh ali spletnih trgovinah. Podatki se potem uporabljajo za prilagoditev oglasov preferencam uporabnikov. Taka aktivnost je pravno dvomljiva, saj se izvaja brez uporabnikovega privoljenja.

Trojanci so bili odgovorni za 17 odstotkov odkritih okužb v letu 2006. Njihovo število v zadnjem četrtletju glede na predhodno četrtletje se je povečalo za 10 odstotnih točk. Ta posebej nevarna vrsta škodljivega programja lahko deluje neopazno na okuženih sistemih. Trenutno je njihov glavni namen kraja gesel, ki se uporabljajo za finančne operacije, da bi se pridobil nepooblaščen dostop do bančnih računov uporabnikov.

Druga škodljiva programska oprema, ki jo je 2006 odkrivala Panda ActiveScan, vključuje klicalne programe, ki so bili odgovorni za 7,5 odstotkov odkritih okužb. Sledijo jim trojanci vrste “stranska vrata” (5,6%), boti in črvi, obe vrsti s 3,8 odstotki. Nobeden od teh kazalcev se ni pomembno spremenil med letom 2006.


Prijavi napako v članku