Računalništvo, telefonija
16.05.2018 07:00

Deli z drugimi:

Share

V Mercatorju lahko plačujete brezstično in s pametno Piko

V Mercatorju lahko plačujete brezstično in s pametno Piko
V Mercatorju lahko plačujete brezstično in s pametno Piko

Mercator je svojo mobilno aplikacijo Moj M nadgradil v mobilno denarnico M Pay, ki omogoča uporabo Pika kartice na pametnem telefonu. Z aplikacijo M Pay je že pametni telefon dovolj za plačilo hitrega prigrizka ali tedenskega nakupa.

Enako kot s plastično kartico

Tako aplikacija Moj M kot tudi mobilna denarnica M Pay sta na voljo za vse pametne telefone, ne glede na operacijski sistem (iOS ali Android), in tudi za vse vrste Pika kartic – modre bonitetne in zelene ter zlate plačilne kartice. Aplikacija omogoča popolnoma enako uporabo Pika kartice na telefonu kot jo poznamo pri obstoječih plastičnih Pika karticah. Z aplikacijo M Pay se torej zbira in unovčuje pike, kupuje na odlog in obroke (plačilne Pika kartice) in koristi kupone ugodnosti.

Vsem uporabnikom aplikacije Moj M, se bo v aplikaciji avtomatsko pojavila ikona M Pay, in v nekaj korakih (vnos gesla Portala Moja Pika in avtorizacijske kode prek SMS sporočila) lahko prenesejo svojo pametno Piko na telefon. Novi uporabniki pa si aplikacijo prej brezplačno namestijo iz Google trgovine ali App Store (iPhone).

Postopek plačevanja na blagajni je prav tako izjemno enostaven. Kupec odpre aplikacijo, blagajniku pokaže QR kodo Pika kartice na telefonu, s skeniranjem kode sistem zazna kartico in pripiše pike, postopek je končan. Če kupec želi s plačilno Pika kartico tudi plačati, lahko to na blagajni prek svojega pametnega mobilnega telefona tudi stori, sicer lahko enako kot doslej plača bodisi z gotovino, s plačilno ali z bančno kartico in zgolj pripišete pike za ta nakup. Pri plačevanju s Pika kartico je potrebno ob prikazu kode imeti vklopljeno internetno povezavo, medtem ko zgolj za zbiranje pik ni potrebna.

V Mercatorju so priprave na mobilno denarnico M Pay začeli pred štirimi meseci, med tem so letos od konca marca do konca aprila zamenjali nekaj tisoč POS terminalov v vseh svojih trgovinah in tudi pri Pika partnerjih, saj se bonitetne pike zbirajo tudi ob nakupih pri njih. To je bilo tudi za največjega trgovca v Sloveniji ogromen finančni in operativni zalogaj. Delovanje sistema so pričeli testirati že prejšnji mesec, mobilno denarnico bodo v teh dneh usposobili tudi na tik tak blagajnah, zdaj pa se že pripravljajo na naslednjo fazo, ki za zdaj še ostaja skrivnost.

Plačuje se tudi brezstično

V Mercatorju so tako omogočili tudi vse bolj razširjeno možnost brezstičnega plačila, s katerim skeniranje kode kartice sploh ni potrebno. Telefoni, ki omogočajo brezstična ali NFC (Near Field Communication) plačila, so vsi tipi telefonov z operacijskim sistemom Android. Z vklopljenim NFC protokolom, ki ga uredite med nastavitvami telefona, lahko enostavno izvedete:

  • plačila do 15 evrov opravite s približanjem telefona k POS terminalu (pogoj je zgolj osvetljen ekran telefona)
  • plačila nad 15 evrov pa tako, da odprete mobilno aplikacijo na ekran s QR kodo in nato približate telefon k terminalu.

Varnost osebnih podatkov

V Mercatorju uporabljajo samo tiste osebne podatke, ki so potrebni za delovanje sistema kartice Pika. Zaradi kreditno plačilne funkcije zelene in zlate kartice Pika in plačila na odlog ali obroke so določeni osebni podatki nujno potrebne, podobno kot v banki. Osebni podatki o imetnikih kartic pa so strogo ločeni od podatkov o nakupih, ki so kodirani. Ti podatki pa se lahko za tržne namene, torej za pripravo posebnih ponudb in ugodnosti ipd., obdelujejo samo za skupine kupce, ki so v to pisno privolili.

In ne, Mercator ne gleda, kaj ste kdaj kupili, saj bi bilo to povsem nesmiselno. Podatkov tudi nikomur in nikamor ne posreduje, ampak jih kodirane uporabi samo za pripravo posebnih ponudb za tiste, ki to želijo. Namen je torej popolnoma jasen in transparenten, sistem pa je sodoben in varen. Tudi strokovne nadzorne institucije, s katerimi so redno v stiku, nimajo pripomb. Z njimi dobro sodelujejo, saj delovanje sistema in mehanizme ohranjanje varnosti podatkov stalno izboljšujejo.


Prijavi napako v članku