Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
Nas in strežniki
08.05.2022 07:38

Deli z drugimi:

Share

V Ameriki milijoni v rudarske operacije kriptovalut, pri nas tisočaki

Trg kriptovalut kljub svoji nepredvidljivosti ostaja zelo privlačen tako za podjetja kot tudi končne uporabnike.

V podjetju Geri Computer d.o.o. smo pobrskali po strokovnem znanju Miha Vakeja in se pozanimali, kaj se dogaja na trgu kriptovalut, katera rešitev za kripto rudarjenje je najbolj učinkovita in kako vse večja priljubljenost sončnih elektrarn vpliva na uporabo naprav za rudarjenje (mining rigi).

Na portalu Bolha.com smo zasledili, da prodajate KIT komplete za mining. Kaj je to?

To je komplet komponent, ki je sestavljen iz CE certificiranega »barebone« sistema, ki vključuje ohišje, napajalnik, matično ploščo in procesor ter je pripravljen, da se v njega vstavijo grafične kartice. Ko si stranka sama doma sestavi komplet, ga enostavno priklopi na splet in že prodaja ali posoja svojo računsko moč grafičnih kartic, bodisi za rudarjenje ETHRA, CONFLUXA, RAVENCOINA ali drugega kovančka.

Je pa potrebno omeniti, da omenjen sistem nima vgrajenega diska. Operacijski sistem se naloži na USB ključek, ki se vstavi v prosto režo zadaj na ohišju. Pri namestitvi tega sistema in konfiguraciji USB ključka lahko stranki seveda z veseljem pomagamo. A marsikdo si to zna narediti že tudi sam. Veste, marsikaj na to temo je že več let na voljo na spletu.

Prodaja komponent za mining rige popušča?

Prodaja komponent za sestavo mining računalnikov ni vsak mesec enaka. Odvisna je od cene kriptovalut in je včasih večja in včasih manjša. A določene stranke se vračajo in pokupijo več deset grafičnih kartic in zraven v kompletu tudi mining rig strežniška ohišja.

Določeni zanesenjaki pa kupijo matične plošče, poceni procesorje, spominske module, razširitvene kartice (riserje) in napajalnike, ter si mining računalnike sestavijo sami.

Katere grafične kartice priporočate za sestavo domačega mining riga?

Vedno bolj popularne so grafične kartice AMD RADEON RX 6600, saj porabijo glede na proizveden MH/s rudarske moči najmanj energije in v času, ko ne vemo kako bo s ceno elektrike, izkušeni rudarji poskušajo na trgu rabljene opreme prodati starejše rige, kjer kartice trošijo več in jih zamenjati z novejšimi.

Nekoč priljubljena kartica AMD RADEON RX 580 8 GB glede na proizvedeno računsko moč porabi kar nekaj več energije kot novejši model AMD RADEON RX 6600 8 GB, zato je ta kartica najbolj popularna med uporabniki.

Kaj pa kombinacija sončne elektrarne in mining riga?

To pa je seveda najbolj posrečena kombinacija, saj višek proizvedene energije uporabiš za poganjanje računalnika, ki preračunava digitalne kovančke in tako poskrbiš za optimalno rešitev problema električne draginje. V tem primeru pa stranke najraje posegajo po grafičnih karticah Nvidia Geforce RTX 2060 z 12 GB ali v primeru rudarjenja kovančkov RAVENCOIN po karticah NVIDIA Geforce RTX 3060Ti 8 GB ali 3060 z 12 GB. Pohvalimo se lahko, da smo konec lanskega leta postali uradni zastopnik za izdelke MANLI. Imamo pa tudi dobre povezave pri uvozu izdelkov MSI, GIGABYTE, ASUS, INNO3D in PALIT. Postavitev sončne elektrarne je itak zakon in če to skombiniraš z mining rigom in električnim avtomobilom, si po našem mnenju zmagovalec.

Se rigi kvarijo? Jih je potrebno servisirati?

Pri podjetju Geri Computer d.o.o. nismo specializirani samo za uvoz grafičnih kartic in njihovo prodajo, ampak imamo tudi 2 mojstra, ki starejše kartice razstavita, očistita in zamenjata termalno pasto. Obstaja tudi nov izboljšan sistem hlajenja, kjer z vgradnjo aluminijastega modula, prirejenega posamezni kartici, ki se potem vstavi med čipe in hladilnik, znižamo temperaturo in tako povečamo efektivnost.

Na primer, pri grafičnih karticah Nvidia RTX 3070 Ti smo z omenjeno nadgradnjo znižali temperaturo delovnega spomina pri polni obremenitvi s 105 stopinj Celzija na 65 stopinj Celzija.

Kako komentirate govorice o prenehanju rudarjenja kovanca Ethereum? So na mestu?

O prehodu iz tehnologije PROOF OF WORK v PROOF OF STAKE je govora že 4 leta, a zgodilo se še ni nič. Napovedovali so konec ETHEREUMA za 2022. Zdaj so ga prestavili na 2023. In mogoče ga bodo še prestavili. Tako da glede tega ni bojazni. Je pa možno rudariti ogromno drugih digitalnih kovančkov in moč grafičnih kartic, procesorjev ali strežniških farm lahko preusmerimo v nešteto projektov. Trenutno mislim, da je najdonosnejši kovanec za rudarjenje ETHEREUM. Pred mesecem dni je bil en drug kovanec. To se spreminja. Imamo določene stranke, ki so naročile več grafičnih kartic RTX 3060 12 GB in sestavile doma mining rige za rudarjenje recimo RAVENCOIN kovančka. Te donosnosti se spreminjajo. Najbolje pa je zadevo pregledati na spletnem portalu www.WHATTOMINE.com.

Kako pa bi komentirali novico, da je ameriško podjetje ARGO BLOCKCHAIN vzelo kredit v višini 70 milijonov zelencev za nadgradnjo in povečanje svojih rudarskih operacij?

Kdor ne tvega, ne profitira, bi rekli. Odločili so se za to dejavnost in kot sem prebral v članku, bodo svoje strežniške sisteme v državi Teksas gradili na osnovi Intel čipov. Intel je tisto podjetje, od katerega kmalu pričakujemo nove grafične kartice in govori se, da bo Intel pomešal štrene podjetjema AMD in NVIDIA, tako na področju rudarjenja kot igričarstva. Bomo videli. Vsekakor pohvale vredna odločitev je investicija v digitalizacijo in gradnjo strežniške farme. Upajmo le, da bodo poskrbeli za sončne elektrarne in ekološko zeleno pridobivanje električne energije za svoje projekte.

Zasledil sem, da je obrestna mera, po kateri so si sposodili kapital za investicije okoli 12 % na letni ravni, kar je veliko. A če bodo projekti kot je načrtovano zelo dobičkonosni, se tudi to pokrije. Nam pa visoka obrestna mera kaže na to, da so investitorji še vedno skeptični pri teh novodobnih projektih, kar mi pa ni razumljivo, saj rudarske operacije že leta potekajo tako v Rusiji, na Kitajskem, Ameriki, Švedskem in tudi v drugih evropskih in azijskih državah. Kot kaže, so za banke še vedno najbolj varne investicije v nepremičnine, kjer so obrestne mere za najem kredita nižje, posli manj tvegani, ampak potencialni donosi tudi manjši.

So tudi v Sloveniji takšni uporabniki, ki investirajo milijone v mining opremo?

Kolikor vem, ne! Smo manjši in nimamo toliko kapitala! So pa določeni posamezniki investirali več deset, nekateri sto tisočakov v tovrstne projekte in tudi država je v Mariboru zgradila super računalniški center, ki je stal kar nekaj milijonov. Obstajajo pa v Sloveniji recimo podjetja, ki so vzela v najem večje hale, kjer manjšim rudarjem nudijo klimatiziran prostor, da lahko tam shranijo svoje rudarje in jim ti računalniki noč in dan ne brnijo na podstrešju ali hodniku.

Mislim, da so to prvi koraki v neke skupnostne rudarske farme. Prihodnost je vsekakor digitalna. Marsikdo od rudarjev pa recimo pozimi z veseljem rudari že samo zato, da mu računalnik ogreje prostore. Druga zgodba je poleti. Takrat ti pa gre dodatno ustvarjena toplota na živce. A vse se da rešiti.

Več informacij o mining rigih vas čaka na spletni strani www.notesniki.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute kripto denarnice mining rigi


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

Tajin utrinek Infinity Energy, Špela Rihtaršič s.p.

Dvorjanska ulica 17a, 4207 Cerklje na Gorenjskem, Tel: 040 755 027
Koliko ur preživite v sedečem položaju? Koliko ur prebedite za računalnikom? Odgovor je vse več. Sodoben način življenja naj bi bil dinamičen in razgiban, vendar je velik del ... Več
Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273
Pomembno je izbrati pravega ponudnika programskih rešitev, kar pa ni vedno lahka izbira. Na srečo vam v podjetju OSIR-ERPIS d.o.o. olajšajo izbiro s svojo celovito ponudbo Oracle ... Več