Računalništvo, telefonija
24.03.2019 05:53

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca za zgolj 86 evrov!

Umetna inteligenca postaja cenovno vse bolj dostopna.
Umetna inteligenca postaja cenovno vse bolj dostopna.

Trenutno je v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo. Podjetja na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to so prepričani tudi inženirji podjetja Nvidia, saj so za običajne smrtnike pripravili prvi komercialni računalnik s prodajno oznako Jetson Nano, ki prinaša pravo umetno inteligenco in je za nameček še zelo poceni, saj je njegova cena v Združenih državah Amerike postavljena na zgolj 86 evrov.

Čeprav je računalnik za umetno inteligenco Nvidia Jetson Nano poceni, gre za izjemno zmogljivo napravo, ki robotom daje vse, kar ti potrebujejo za izvajanje specializiranih nalog v povezavi z nizko porabo električne energije. Novost namreč temelji na osnovi 128 CUDA grafičnih jeder podjetja Nvidia družine Maxwell, ki pri polni obremenitvi doseže 472 gigaflopov računske moči. Poleg tega tu najdemo še 64-bitni in štirejdrni procesor z jedri ARM Cortex-A57 in štiri gigabajte sistemskega pomnilnika LPDDR4, ob nakupu pa kupec seveda prejme še namenski operacijski sistem in prilagojeno programsko opremo.

Zanimiv računalniški sistem Nvidia Jetson Nano ima na boljo tudi namensko grafično jedro, ki skrbi za preračunavanje večjega števila podatkovnih tokov z video vsebino. Ta je namreč zmožen sočasno preračunavati do osem video tokov pri ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk in s povprečno frekvenco 30 sličic na sekundo. To pomeni, da je novost kot nalašč za upravljanje s sistemi z večjim številom kamer, kot so roboti in samovozeča vozila.

Računalniški sistem za umetno inteligenco Nvidia Jetson Nano je zaenkrat možno prednaročiti le na spletni strani podjetja Nvidia. Na prodajne police trgovin in spletne prodajalne bo znašel junija letos, njegova maloprodajna cena pa se bo v evropskem prostoru gibala okoli 100 evrov.


Prijavi napako v članku