Računalništvo, telefonija
14.05.2017 06:36
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi računalnik s procesorjem ARM, ki poganja Windows 10

Microsoft Windows 10 Lenovo Yoga 910
Microsoft Windows 10 Lenovo Yoga 910

Microsoft je na nedavni konferenci Build 2017 predstavil računalniški sistem z operacijskim sistemom Windows 10, ki za preračunavanje podatkov uporablja kar procesor podjetja ARM. To pomeni, da bodo mobilne in druge naprave s procesorji ARM postale povsem primerljive z osebnimi računalniškimi sistemi. Ker bodo procesorji ARM (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjali običajno različico sistema Windows, to pomeni, da bodo lahko poganjali prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice.

Poganjanje operacijskega sistema Windows 10 in 32-bitnih aplikacij je omogočeno na način, da procesorji s sredicami ARM emulirajo delovanje 32-bitnih in 64-bitnih procesorjev Intel ali AMD. Ker bodo še zmogljivejši od zdajšnjih, verjamemo, da uporabniki operacijskih sistemov Windows s temi procesorji razlike v delovanju v primerjavi z običajnimi procesorji ne bodo opazili. Pri tem velja še omeniti, da operacijski sistem Windows 10 ne bo deloval na vseh napravah z novejšimi procesorji ARM, ampak sprva le s Qualcommovimi procesorji Snapdragon.

Tako pri Microsoftu kot Qualcommu so prepričani, da bodo naprave s temi procesorji v navezi z operacijskim sistemom Windows povsem kos računalnikom s klasičnimi procesorji x86. Največja prednost računalnikov s procesorji ARM pa bo avtonomija delovanja, saj so precej bolj varčni od klasičnih.

Procesorji ARM za operacijski sistem Windows 10 bodo nared za prodajo v zadnjem četrtletju letošnjega leta, na njih pa bo mogoče poganjati operacijski sistem Windows 10 s posodobitvijo, ki nastaja pod imenom Redstone 3. Microsoft bo namreč omenjeno posodobitev uporabnikom ponudil v prenos septembra letos.


Prijavi napako v članku