Računalništvo, telefonija
Igre
Triki in nasveti
21.05.2024 15:25
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Senua’s Saga: Hellblade II – psihološka mojstrovina

Nekaj dni pred uradnim izidom sem dobil priložnost preigravati najnovejšo igro Senua's Saga: Hellblade II.
Senua's Saga: Hellblade II je zelo dober primer, da igra ne rabi biti dolga, da je dobra.
Senua's Saga: Hellblade II je zelo dober primer, da igra ne rabi biti dolga, da je dobra.

Kratka, polna skritih motivov in atmosfera, ki te sili v raziskovanje lastne psihe. Tako bi na hitro opisal nadaljevanje igre iz leta 2017, ki me je že takrat presenetila z nekoliko drugačnim igranjem in raziskovanjem sveta. Recept so po 5 letih le še nadgradili in se držali temeljev, ki so prvotno igro naredili tako uspešno in tudi ikonično.

Ni veliko iger, ki se na tako drzen način lotijo psihologije človeka. To, da so v mešanico dodali še nordijsko mitologijo in keltsko kulturo, in vseeno poskrbeli, da je v ospredju človeško razmišljanje in ne nadnaravni elementi, je le še dodaten uspeh.

Če na kratko povzamem, obe igri se vrtita okoli glavne protagonistke Senue, ki mora preživeti v brutalnem okolju, kjer v fizičnem svetu na vsakem koraku prežijo vikingi, sočasno pa se bojuje še z notranjimi demoni. V prvem delu je bila naša misija vdreti v vikinški pekel, da bi si lahko priborili dušo svojega mrtvega ljubimca Dilliona. V drugem delu pa se podamo v lov za sužnjelastniki, ki za seboj puščajo le trpljenje in zlomljene družine. Kar sledi je psihološki triler, v katerem se spopadamo z lastnimi dvomi, medtem ko moramo na zunaj ostati močni in postati vodja ljudstvu, ki je izgubilo vso upanje.

Zavezništvo bomo našli v nekdanjih sovražnikih in se sproti naučili usmiljenja ter empatije. Čeprav so na videz glavni zlikovci mitološka bitja iz skandinavske kulture in vikingi, je v resnici pravzaprav spet (in pričakovano) glavno zlo človek. Več vam iz očitnih razlogov ne želim razkriti. Lahko pa rečem, da je zgodba dodelana in na vsakem koraku je videti vpliv psihologov in nevroznanstvenikov, ki so sodelovali pri razvoju igre. Če boste pozorni, boste lahko ob skoraj vsakem prizoru brali med vrsticami in ugotovili, da je pravzaprav v ozadju nekaj čisto drugega od tega, kar se dejansko odvija na zaslonu.

Nekaj utrinkov iz igre

Bojevanje je še vedno tako preprosto kot v prvem delu. Če imate dobre reflekse, ste v prednosti. Ni pa to težka igra. V celotnem preigravanju sem umrl ravno enkrat, pa še to po lastni neumnosti in ne zaradi intenzivnosti nasprotnikov. Pomembno je blokiranje v pravem trenutku, da sovražnika ujamete nepripravljenega, istočasno pa si polnite fokus, ki vam omogoča, da po hitrem postopku odpravite z vsemi, ki vam stojijo nasproti. Ker boj ni zahteven, bo za marsikoga monoton. Sam sem bojevanje dojemal bolj kot premor za možgane, preden sem se spet podal v raziskovanje človeške psihologije. Zato me ta enostavnost ni motila.

Priporočam vam, da jo igrate s slušalkami, ker boste ob raziskovanju opustošenega sveta imeli občutek, da nikoli niste sami, saj vam vedno nekdo šepeta pozitivne ali negativne misli. To je ta dodaten faktor, ki te res prisili, da začneš razmišljati nekoliko drugače. Z besedami, ki jih slišiš, se lahko vsak poistoveti. Skozi odločitve, ki jih sprejemamo, raziskujemo, kako smo ob vsakem koraku zasuti z dvomom, nezaupanjem, jezo, žalostjo, bridkostjo in čakamo tiste redke trenutke, ko je čas za veselje in zmagoslavje.  

Koncept preteklosti je vedno prisoten. Ali ji lahko ubežimo? Ali nas zaznamuje do te mere, da se dejansko ne moremo svobodno odločati? To so odlično zasnovali, še posebej, ko je čas, da razumemo nasprotnika in to, kako ga lahko »premagamo«. Kajti premagati ga ne moremo z mečem in ognjem, ampak z razumevanjem. Sliši se klišejsko, a izpade zelo naravno in ne za lase privlečeno.

Kar pogrešam, je bolj bogata pokrajina. Raziskovanje je zelo linearno in do cilja lahko prideš samo po eni poti. Vmes lahko najdeš skrite simbole, ki ti ponudijo vpogled v zgodbo samega sveta, a tega je premalo. Sama pokrajina, z izjemo podzemlja, je enoplastna in na njej se ne dogaja prav nič. Tudi v tistih redkih trenutkih, ko čas preživljamo v naseljih, se ne dogaja nič, prav tako ni možnosti pogovora z drugimi.

Pričakoval sem tudi, da bom na neki točki bolj občutil posledice svojih odločitev. V nekem trenutku se moramo odločiti, koga bomo »rešili« in pričakoval sem, da bo to igralo vlogo proti koncu igre.

Igra je, tako kot prvi del, zelo kratka. Preigrali jo boste v 5-6 urah in z vidika dolžine je 50 evrov kar konkretna cena. Iz vidika kakovosti pa igra upraviči svojo ceno.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Steam igre Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več